Dossier DLRP Masterplan

Op 27 februari 2018 kondigde Bob Iger na een bezoek aan de Franse president Macron een investering van 2 miljard dollar in Disneyland Resort Paris aan. Al jarenlang een gekoesterde wens van vele DLP-fans, nu eindelijk werkelijkheid! Op deze pagina zetten we de komende maanden en jaren de totstandkoming en ontwikkelingen rondom dit grote Masterplan voor je op een rijtje.

Rocky start

Even kort door de bocht: al sinds de opening van het te kleine, nauwelijks gethematiseerde Walt Disney Studios Park als tweede park in het Resort in Parijs hoopt de fan community op een groots masterplan voor Parijs. Hoe lang kon The Walt Disney Company toekijken hoe een in de basis schitterend resort zo worstelt met verliezen, achterstallig onderhoud en uitblijven van nieuwe attracties? In dit artikel schreven we al eens in het kort op wat er precies allemaal fout ging in Parijs, maar je kunt ook onze uitgebreide serie over #25jaarDLP nalezen om jaar voor jaar te volgen hoe het resort omging met alle problemen.

Zeker toen in 2007 het nieuws kwam dat er een bedrag van dik 1 miljard werd gestoken in Disney California Adventure, het tweede park in Anaheim, werden we onrustig in Europa. Zou Disney ook hier de hand in eigen boezem steken? Beide parken openden rond dezelfde tijd als tweede park naast een legendarisch kasteelpark: DCA naast het originele Disneyland, WDS naast het mooiste kasteelpark ooit gebouwd. Beide parken vielen tegen in de ogen van bezoekers, maar ook op financieel vlak. DCA kreeg Buena Vista Street, Carsland, World of Color… en Parijs? Niks.

Kookpunt

Sure, WDS kreeg sinds opening flink wat extra toevoegingen: de Tower of Terror, Toon Studio, Toy Story Playland.. maar geen duidelijke visie, geen coherentie. Ondertussen bleef het Disneyland Park achter in de investeringen, merkbaar in minder entertainment, lagere capaciteit van restaurants en rides en achterstallig onderhoud. Kookpunt werd bereikt rond de 20e verjaardag, toen fans een open brief en petitie aan Bob Iger richtten om Disneyland Parijs te redden.

Niet lang daarna kwam er een omslag: de horeca werd aangepakt, seizoenen uitgebreider en smaakvoller aangepakt. Disneyland Parijs begon ook met duidelijke communicatie richting de fancommunity over de planning van opknapbeurten.

In 2014 opent Ratatouille in het Studios Park, inclusief Place De La Remy het meest gethematiseerde deel van het park. Niemand minder dan Bob Iger komt naar Parijs voor de officiele opening en later dat jaar wordt een grote herkapitalisatie van de enorme schuldenlast bekend gemaakt waardoor het resort voor de derde keer in 22 jaar tijd van het faillissement wordt gered. The Walt Disney Company gaat ruim een miljard euro investeren in het resort. Deels door nieuwe aandelen uit te geven, deels door schulden over te nemen (in ruil voor aandelen). Al met al komt er hierdoor zo’n 250 miljoen euro beschikbaar voor verdere investeringen. Een duidelijk signaal vanuit Amerika dat het hen menens is aan te pakken in Parijs, maar nog steeds die grote klap geld inclusief masterplan DCA-style. De geruchten over wat er in de lucht hangt zijn er dan wel in overvloed.

Time to sparkle!

Richting de 25e verjaardag van Disneyland Paris in 2017 werd er wel steeds meer duidelijk over wat er met het geld ging gebeuren: flink opknappen van alle facades, investeren in kwaliteit van entertainment en horeca en upgrades van klassieke rides als Pirates, Big Thunder en Peter Pan. Opvallend: er werd bijna uitsluitend in het Disneyland Park geinvesteerd. WDS kreeg wel de gelauwerde show Mickey & the Magician in het Animagique Theater, maar een aangekondigde opknapbeurt van de Studio Tram Tour (die volgens geruchten destijds zou worden geplust met scenes uit Star Wars, Marvel en Cars) werd stilletjes van de planning afgevoerd.

2017 werd niet alleen het jaar van de 25e verjaardag: er gingen veel grotere zaken spelen. In februari van dat jaar werd duidelijk dat de Walt Disney Company ging pogen alle aandelen EuroDisney op te kopen en daarmee 100% eigenaar van het resort te worden. In juni bleek dit doel gehaald en verdween EuroDisney als beursgenoteerd bedrijf.

Ondertussen bleven de grote bouwprojecten maar komen in Disney-parken wereldwijd: nieuwe landen voor Hong Kong Disneyland, Star Wars gebieden in Anaheim en Orlando, nieuwe themagebieden in Tokyo Disney… en Parijs? Mondjesmaat kwam er wat los. Tijdens D23 werd bekend dat ons Hotel New York een Marvel-thema krijgt en in februari 2018 was er onverwacht het nieuws dat de Rock n Rollercoaster in Parijs een Iron Man-sausje krijgt.

Tijdlijn

27 februari 2018

Maar dan komt het nieuws dus toch. 2 miljard, goed voor ondermeer een fikse uitbreiding van het Studios Park. Op 27 februari brengen we het nieuws, posten we een kort filmpje waarin goed te zien is hoe het park gaat veranderen en nemen we een enthousiaste D-Tales podcast op waar we minutieus het enige tot dan toe gepubliceerde concept-art pixel voor pixel doornemen.

1 maart 2018

Op fanfora circuleren steeds meer geruchten en ideeën over hoe de 2 miljard geïnvesteerd worden en in welke tijdsframes. Dit is de huidige stand van zaken van meest gehoorde scenario’s.

27 maart 2018

D-Tales luisteraar Tim heeft alle lopende geruchten op een rij gezet die we voor je bijhouden in de Rumor Tracker.

To be continued…

Eén reactie

  1. Super mooie samenvatting.
    Ik zal dossier de komende jaren goed in gaten houden.
    Ik kan dit bizare nieuws nog nauwelijks geloven. Hoe ongelooflijk tof is dit.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.