Walt Disney Company aast op volledig eigendom EuroDisney

Groot nieuws: The Walt Disney Company krijgt nog meer aandelen van EuroDisney in handen, het bedrijf dat Disneyland Paris uitbaat. Het aantal aandelen in Amerikaanse handen stijgt door de transactie van 76,7% naar 85,7%. Ook heeft TWDC aangekondigd alle nog niet in hun bezit zijnde aandelen te willen kopen voor 2 euro per stuk — dat is 80 cent meer dan de waarde van de aandelen op de beurs van 9 februari 2017.  

Mocht het The Walt Disney Company lukken door dit aanbod aan de nog overgebleven aandeelhouders uiteindelijk 95% van de aandelen in handen te krijgen, dan is het verplicht de volle 100% over te nemen waardoor het resort voor het eerst in haar bestaan volledig in Amerikaans eigendom komt. Volgende doel: EuroDisney verdwijnt als beursgenoteerd bedrijf om de Parijse parken volledig te integreren in The Walt Disney Company Parks en Resorts afdeling. Ter vergelijk: de Amerikaanse parken Disneyland en Walt Disney World hebben ook geen aparte beursnotering, maar maken onderdeel uit van het moederbedrijf.

Mocht Disneyland Paris inderdaad volledig in handen komen van The Walt Disney Company, dan zou dat heel interessant kunnen zijn voor toekomstige ontwikkelingen, bouwplannen en attracties: kort gezegd is een handtekening van Bob Iger dan genoeg om iets in gang te zetten, zonder tussenkomst van bijvoorbeeld een consortium aan Franse banken die leningen goed moeten keuren — dat was bijvoorbeeld de reden waarom de Ratatouille-attractie in het Walt Disney Studios Park iets van twee jaar vertraging opliep. Wellicht is een grote cash-injectie zoals al eerder naar DCA ging dan een mogelijkheid…?

De nieuwe aandelen EuroDisney die nu van The Walt Disney Company zijn komen van Kingdom Holding Company, waar 90% van is opgekocht door TWDC. Kingdom Holding Company is het bedrijf van de bekende en beruchte Saoedische Al-Waleed bin Talal al-Saoed.

Heb jij aandelen EuroDisney? Dan kun je vanaf eind april een officieel bod op je aandelen verwachten, zoals te lezen valt in de tijdlijn onderaan dit nieuwsbericht. Als alles loopt zoals The Walt Disney Company hoopt en verwacht zou, volgens diezelfde tijdlijn, EuroDisney al op 12 juni van de beurs verdwijnen.

UPDATE 10:09 AM: Boardmember Valérie Bernis is afgetreden. Zij vreest voor de rechten van de kleine aandeelhouders.

UPDATE 11:28 AM: Na aankondiging van het overnamenieuws is de waarde van het aandeel EuroDisney SCA inmiddels gestegen naar € 1,98. Wellicht zal The Walt Disney Company bij aanhoudende stijging een nieuw bod moeten doen om de aandeelhouders te overtuigen hun aandelen te verkopen.

 

7 reacties

 1. Wat een goed nieuws op de vroege morgen, het blijft frappant dat ze dit pas naar 25 jaar doen. Maar ja, nu kan het resort eindelijk uitgroeien naar zijn ware potentieel.

  • Goeie vraag – ik denk persoonlijk dat hij wel wil verkopen als dat voor een betere toekomst gaat zorgen. Maar we zullen het meenemen in de volgende D-Tales 🙂

 2. Nu ik de 100 geabonneerde ben op de nieuwsbrief , win ik dan ook nog iets of ?

  Zouden jullie linkje van YouTube nog kunnen plaatsen ? Of kijk ik niet goed

  En ik moet heel eerlijk zijn ik dat ik door jullie wel iets meer Disney fan ben geworden maar ook nog steeds van parken in ‘t algemeen iets meer eigenlijk 😉 :p .

  Veel succes en plezier en ben benieuwd wat de 50e aflevering gaat worden

  Mvg

  Marcellus frikandellus

 3. Even een vraag naar Michiel toe:

  Zou jij je aandelen verkopen (voor 2 euro per stuk) als je Disneyland Parijs daar beter zou mee kunnen maken?

  Want als TWDC DLP zou overkopen is de kans wel redelijk groot dat de shareholders club zal verdwijnen.

 4. Als we nou allemaal die aandelen verkopen, dan kan in juni de goedkeuring de bouw van Midway Mania worden gestart 😉 Zijn daar immers de voorbereidingen niet al voor aanwezig?

  Dit zal vast onderdeel zijn van het masterplan waarvan ze komende zomer op D23 voor ons Disneyland de concrete plannen laten zien…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.