Op dinsdag 13 juni heeft The Walt Disney Company bekend gemaakt na een grootscheepse opkoop-operatie 97,08 procent van de aandelen EuroDisney in handen te hebben, het bedrijf dat Disneyland Paris runt. Daarmee heeft TWDC ruimschoots meer dan de drempel van 95% gehaald die nodig zijn om EuroDisney verplicht van de beurs te halen en in te lijven in het Amerikaanse moederbedrijf. Waarom doen ze dit en wat zijn de mogelijke gevolgen?
Als eerste maar even een nog steeds veelgehoord misverstand uit de wereld helpen: EuroDisney bestaat nog steeds. Het is alleen al sinds 1994 niet meer de naam van het pretpark, dat wijzigde na een tumultueuze start in 1992 de naam in Disneyland Paris. EuroDisney is nog steeds de naam van het Franse bedrijf dat de parken runt. Disneyland Paris is inderdaad NIET volledig in handen van Disney, maar Disney heeft wel altijd al een flink aandeel in het bedrijf EuroDisney gehad: bij beursgang in 1989 was dat 39,1 procent.
Omdat het park in Parijs, in tegenstelling tot de verwachtingen bij aanvang van de bouw eind jaren ’80, zeker in de beginjaren niet goed presteerde, kwamen er al flinke schulden bij EuroDisney: onder andere dus ook aan moederbedrijf Disney in Amerika, dat geld in de bouw had gestoken en bijvoorbeeld ook elk jaar geld vroeg aan EuroDisney voor het gebruik van bekende beeldmerken als Mickey en Donald. Eind jaren ’90 ging het beter in Parijs en klom EuroDisney uit de rode cijfers, maar toen het park onder de uitbreidingsdrang van toenmalig Disney-baas Michael Eisner EN contractueel vastgelegd moest uitbreiden met een tweede park begon de ellende van voor af aan, zoals we in dit artikel al eens uit de doeken hebben gedaan.
Nadat het kwaliteitsniveau van horeca, attracties, entertainment en onderhoud rond de 20e verjaardag een dieptepunt had bereikt grepen eerst fans in en daarna ook Disney: fans tekenden massaal een petitie gericht aan Disney-CEO Bob Iger om actie te ondernemen in Parijs en niet veel later beloofde Disney flink uit te pakken met grote opknap-operaties.
Berichtgeving over het volledig overnemen van Parijs door Amerika werden voor het eerst in 2012 al gehoord, maar op 10 februari van dit jaar werden ze omontwonden duidelijk: Disney had met een flinke reeks aankopen en herstructureringen hun aandeel al uitgebreid tot 85,7% en beloofden binnen enkele weken alle aandeelhouders 2 euro per aandeel te bieden, rond de 90 cent per aandeel meer dan de beurswaarde op dat moment. Het doel: begin juni 95% of meer van de aandelen in Amerikaanse handen, waardoor EuroDisney verplicht van de beurs gehaald moest worden. En dat is dus, weten we nu, gelukt.
Waarom doet Disney dit? Waarom zoveel geld investeren in een resort dat, hoewel heel succesvol in bezoekersaantallen, nog steeds gebukt gaat onder een grote schuldenlast? CEO Iger was hier in maart heel duidelijk over: honderd procent eigendom is beste manier om investeringen te doen die nodig zijn voor een langdurig succes van het resort, de beste manier om het resort succesvol en creatief te runnen. Om dit met één simpel voorbeeld uit te leggen: de in 2014 geopende Ratatouille attractie had eigenlijk al in 2012 moeten openen als onderdeel van de 20e verjaardag van het resort, maar Franse banken lagen dwars.
Wat er nu gaat gebeuren is afwachten, maar als alle financiële stormen zijn gaan liggen en Disneyland Paris officieel onderdeel uitmaakt van de Parks & Resorts divisie van The Walt Disney Company, is de hoop van veel fans dat grote investeringen en uitbreidingen niet lang op zich laten wachten. Bij een aandeelhoudersvergadering in maart beloofde TWDC al een kapitaalinjectie van 2,1 miljard voor ondermeer het opknappen van de twee luxe hotels New York en Disneyland Hotel, maar ook nieuw entertainment en attracties gebaseerd op de populaire Marvel franchise in het Studio’s Park. Fans verwachten nieuwe overlays bestaande rides (Spiderman in de Rock n Rollercoaster, een Marvel stuntshow in de dit jaar gesloten Cinemagique ruimte) en een grote nieuwe attractie in 2022. Al jarenlang gaan er steeds terugkerende geruchten over een groot masterplan dat in werking zou kunnen gaan nu Disney het echt volledig voor het zeggen krijgt in Parijs: in 2014 somden we al eens op wat er toen verwacht werd en veel ervan is inmiddels ook uitgekomen.
Wat er nou echt gaat gebeuren is natuurlijk afwachten, maar wat vaststaat is dat juni 2017 de boeken in zal gaan als een ongekende mijlpaal in de onrustige 25-jarige geschiedenis van Disneyland Paris. There’s A Great Big Beautiful Tomorrow….
We hebben het in aflevering 66 van onze wekelijkse podcast D-Tales uitgebreid over de overname gehad. Luisteren of naar de bijhorende video kijken doe je hier!
Hoera! Eindelijk! Is dit dan die grote laatste “aankoop” van Bob Iger voordat hij straks met pensioen gaat. 😉 Kom maar op met het (langverwachte) Masterplan!
Ik ben zo benieuwd.
Met het nieuws dat Parijs nu een vol dochterbedrijf van de WDC is kunnen we langzaam gaan dromen over het verwachte masterplan voor het Walt Disney Studios Park. Zelf hoop ik iets in deze richting.
Het park zal na de reimagining de volgende themalanden hebben, Hollywood Boulevard, Marvelland, Starwarsland, Frozenland, Toy Story land en Pixarland. Als we beginnen op de plek van het huidige Place des Frères Lumière komen we aan op de nieuwe Hollywood Boulevard, welke zal doorlopen tot ongeveer waar nu Art of Animation zit. De straat zal bestaan uit echte winkels (en niet slechts façades), restaurants en street cars. Ook zal er een mooie meet n greet locatie voor Mickey worden gecreëerd met als thema een bioscoop (daar is het immers allemaal begonnen). Verder wordt het huidige theater van Mickey and the Magician geïntegreerd in Hollywood Boulevard. Hierdoor krijg je een beter entree voor het theater. Aan het einde van Hollywood Boulevard komt een grote hub met toegang naar de verschillende landen.
Het eerste land waar je naar toe kan is direct aan je linkerhand, Marvelland. Dit loopt in het huidige Backlot. HTOT zal net als in DCA het super vette Guardians of the Galaxy thema krijgen. Het land zal verder bestaan uit een Spider Man coaster (RNRC) waarbij je door de sky line van New York vliegt en een Shield stuntshow op de locatie van de huidige stuntshow. Ook dit land krijgt een ruim aanbod van M&G, restaurantjes en winkeltjes. Als kers op de taart komt er een Avengers E-Ticket zoals die in Hong Kong ook komt. Deze ride wordt een van de beste ooit gebouwd.
Naast Marvelland waan je je in een galaxy far far away, Star wars land! Dit land wat momenteel onder constructie is in Amerika zal ook naar Parijs komen. Met zelfde 2 attracties maar wel als 2.0 versie van de Amerikaanse landen. Ook hier zullen naast de e-tickets een aantal restaurantjes en winkeltjes komen. De Battle escape ride krijgt volgens geruchten bijna 99 animatronics!
Na SWL komen we in Arendele (sorry Jorn) dit wordt geïnspireerd op het land wat momenteel in HK onder constructie is. Dus met een boot ride en een sleigh ride met een LPS ride system. Ook zal het dorpje van de film worden nagebouwd met winkels en restaurantjes en kun je het kasteel de zusjes bezoeken.
In de laatste twee landen verandert er weinig, toy story land krijgt er een Dark ride bij bijvoorbeeld Midway Mania. Toonstudio wordt Pixarland en krijg een Cars Restaurant tegen over de Cars Spinner. Dan hoef je alleen nog maar de Flying Carpets te veranderen en deze krijgen, aangezien ze naast Crush staan, een Finding Nemo thema.
Ik weet dat er veel klonen tussen staan maar dat is juist sneller en goedkoper om het park snel prachtige nieuwe attracties te geven.
Hè Julian. Super ideeen heb je ik hoop dat dit het gaat worden. Alleen denk ik niet dat ze in de studio’s star wars land gaan doen ik denk eerder dat E dit gaan bouwen achterin Discovery land. Er staan al 2 rides en er ligt enorm veel grond achter. Ze hebben ook nog de zaal waar nu filmpjes worden gedraaid. Daar kunnen ze ook wat mee doen. Ja ik denk dat ze het daar gaan maken.