25 jaar Disneyland Paris: 1994

Op 12 april 2017 viert Disneyland Parijs haar 25e verjaardag. In deze reeks lees je van dag tot dag hoe elk van die 25 jaren er uit zagen. 1994 is het jaar waarin het tij voorzichtig keert: de financiële crisis wordt ten goede gekeerd en het park verandert haar naam. En er borrelt iets nieuws in Discoveryland…

Zoals je hebt kunnen lezen in het overzicht van 1993 ging het verre van goed in Parijs: Michael Eisner, toen CEO van The Walt Disney Company, had de banken al een deadline gegeven: voor 15 maart 1994 een financiële herstructurering of het park zou sluiten.

Op 14 maart, één dag voor de aandeelhoudersvergadering van EuroDisney, geven de banken zich gewonnen: ze kopen voor nog eens 500 miljoen dollar aan aandelen, de rente op de schulden van de komende 18 maanden wordt geschrapt en ver
dere schulden worden drie jaar opgeschoven. Als tegenprestatie investeert Disney in totaal 750 miljoen dollar in het park en worden alle betalingen voor royalties de komende vijf jaar kwijtgescholden. In juni komt er, alsof het heus Disneysprookje was, hulp van een prins: de Saoedische sjeik Prins Alaweed koopt 23% van de aandelen EuroDisney.


In oktober verandert het park Euro Disney de naam in Disneyland Paris (niet dat je oom en tante dat nu, 23 jaar later, al weten ?).


Het in 1993 gestarte uitbreidingsproject gaat ondertussen stug oor: nieuwe, kleine toevoegingen als Les Pays de Conte de Fees, Les Mysteres du Nautilus en Casey Jr Le Petit Train du Cirque gaan open. C
asey Jr is trouwens, 1 jaar voor de opening van Space Mountain, de eerste attractie met gescynchroniseerde on-board audio!

Restaurant Aux Epices Enchantees in Adventureland verandert naar aanleiding van de succesvolle Lion King film de naam in Hakuna Matata Restaurant.

Ook het entertainmentaanbod wordt vergroot met de komst van vieringen van St. Patrick’s Day, Pasen en het Far West Festival, met veel aandacht voor cowboys en indianen in Frontierland. Ook is er de Aladdin parade.

Er is ook veel sportieve bedrijvigheid in het park: op 16/1 eindigt de Paris-Dakar-Paris rally in Disneyland en op 24/7 start de laatste etappe van de Tour de France in Main Street.

Hoog bezoek: Francois Mitterand en George Bush lunchen in Auberge de Cendrillon.

In mei opent het TGV station, waarmee bezoekers uit grote delen van Europa nog makkelijker en sneller het park kunnen bereiken. En met succes: in de zomer van 1994 zijn alle hotels in het resort volgeboekt. Het park sluit 1994 af met een verlies van ‘slechts’ 400 miljoen dollar, ten opzichte van 1,2 miljard het jaar ervoor.

Langzaam maar zeker lijkt Disneyland Paris haar draai te vinden — en dan moet 1995 nog komen. Het jaar waarin een lang verwachte attractie open gaat…

2 reacties

  1. Leuk om te lezen allemaal! Wat grappig dat het park toen al een nieuwe naam kreeg, want inderdaad, veel mensen noemen het nog altijd EuroDisney. Terwijl het dus maar heel kort zo heeft geheten.

  2. […] EuroDisney bestaat nog steeds. Het is alleen al sinds 1994 niet meer de naam van het pretpark, dat wijzigde na een tumultueuze start in 1992 de naam in Disneyland Paris. EuroDisney is nog steeds de naam van […]

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.