Veroniek – Hong Kong Disneyland

Veroniek bezocht Hong Kong Disneyland en verblijdde ons met dit prachtige verslag.

Non-Disney

Dit houd ik kort. Mijn bezoek aan Hong Kong was al gepland voordat de stakingen begonnen. Ik heb daar wel rekening mee gehouden. Elke ochtend checkte ik de krant en sprak ik even met de mensen van het hotel. Zo heb ik bijvoorbeeld niet de omgeving van de universiteit bezocht. Enige nadelen waren er ook. Zo was het goedkoopste restaurant ter wereld met een Michelin-ster al vroeg gesloten en was in een ander park op mijn bucketlist, Oceanpark, veel gesloten. Dit heb ik dus niet kunnen bezoeken. Ook ben ik eerder naar Lantau-Island gegaan dan gepland i.v.m. mogelijke stakingen in het OV. Overigens heb ik weinig gemerkt van de protesten zelf. Dit was voordat er een dode viel. Maar n.a.v. mijn ervaringen begin november vindt ik persoonlijk dat je wel naar Hong Kong kunt gaan om bijvoorbeeld Disneyland te bezoeken zonder dat je je onveilig hoeft te voelen. Het najaar is sowieso prima te doen. Toen jullie hier zaten te bibberen was het daar gewoon 28 graden.

Vervoer

Dit is goed geregeld. Er zijn meerdere keuzes. Het meest voor de hand liggende zijn de metro of een taxi. De keuze hiervoor zou ik af laten hangen van je eigen voorkeur, hoe ver je moet reizen en met hoeveel personen je bent.  De metro is in principe het goedkoopst. Er is geen rechtstreekse verbinding, maar dat is geen probleem. Je stapt voor de poort van Disney uit. Nadeel: vanaf het vliegveld doe je er ongeveer een uur over. Taxi’s zijn niet schrikbarend duur. Voor mijn nachtvlucht heb ik deze dan ook gebruikt. Voor ongeveer 15 á 20 euro werd ik binnen ruim een half uur naar het vliegveld gebracht vanaf mijn hotel. Het loont dus zeker om de prijzen even te bekijken voordat je je transport kiest.     

Hong Kong Disneyland Park

De vergelijking tussen Disneyland Hong Kong en Disneyland Parijs is natuurlijk snel gemaakt. Ergens is dit niet helemaal eerlijk, want zowel het klimaat als de landen verschillen enorm van elkaar. Hong Kong Disneyland is relatief kort open, gemiddeld genomen van 10.30 uur tot 19.30 uur. Als je om 9.30 uur bij de poort verschijnt sta je (redelijk) vooraan. Hong Kong Disneyland kent geen extra Magic time, maar Mainstreet opent een half uur eerder (10.00 uur). Je kunt dan de winkels in of bijvoorbeeld Mickey en Minnie ontmoeten op Town Square. De loop/bocht met Grizzly Gulch, Mystic Manor en Toy Storyland gaat om 11.00 uur open. 

Er is een app die goed werkt. Wifi is gratis beschikbaar, maar werkt niet in alle delen van het park even goed. Alle aanwijzingen zijn zowel in het Chinees als in het Engels, en de meeste castmembers spreken ook wat Engels. Communiceren is eigenlijk geen probleem. Buttons voor speciale gelegenheden zijn beschikbaar bij Cityhall. Fastpasses uit een machine zijn enkel beschikbaar voor twee attracties: Winnie the Pooh en Ant-man and the Wasp. Het is wel mogelijk om een priority pass te kopen die voor meer attracties geldt, maar deze is best prijzig. Pintrading zie je regelmatig voorbij komen, maar wat hier het meest gedaan wordt is stickers verzamelen. Eigenlijk elke castmember (schoonmakers inclusief) heeft deze bij zich. Bijna alle kinderen (en een paar volwassenen) vragen hier om. Dit heb ik in andere parken nog niet meegemaakt op deze schaal, en er zitten best leuke bij. Deze kan ik thuis weer uitdelen. 

Net als voor de andere parken geldt is het net na openingstijd het rustigst. De beste dag om te gaan is doordeweeks, buiten de schoolvakanties. 

Omdat ik wat meer tijd ging doorbrengen in Disneyland heb ik gekozen voor een abonnement, in mijn geval de Magic Access Silver. Dit is het goedkoopste abonnement. Hiermee kon ik op normale doordeweekse dagen het park binnen en kreeg ik 10% korting op merchandise en dining. In november kreeg ik zelfs 25% korting op mijn eten, dus had ik de mogelijkheid om wat meer onderzoek te doen naar de table-service mogelijkheden. Losse kaartjes kun je aan de kassa kopen of via Klook. Ik vind deze site betrouwbaar en heb er ook andere tickets gekocht voor bezienswaardigheden. Groot voordeel is dat je dan niet in de rij hoeft te staan. 

Het was erg rustig toen ik er was. Dit heeft te maken met de situatie zoals die nu is in Hong Kong. Enkel in het weekend waren er wat korte wachtrijen. Ik heb in ieder geval nooit langer dan 5 minuten in de rij gestaan. Voor characters zoals Mickey en Minnie liep de wachtrij wel op tot 30-45 minuten. Maar dat is het voordeel van solo gaan. Rij te lang? Dan lopen we gewoon door. Volgens de castmembers die ik gesproken heb was het ongewoon rustig. Dit hadden ze nog niet eerder meegemaakt. Ondanks de rust wordt niet bezuinigd op castmembers. Het park ligt er erg mooi bij. Elk blaadje of stukje afval werd meteen vakkundig opgeveegd. Echt dit park is schoon. Er waren een paar eetgelegenheden dicht, maar verder liep alles zoals normaal. Ik had dus ruim de tijd om rond te lopen en alle parades en shows (meermaals) te bezoeken. Het Halloween seizoen liep tot en met 31 oktober, dus dat heb ik nog net mee kunnen pakken. Kerst begint later, dus dat was helaas niet te combineren. De kerstboom stond er wel op de laatste dag dat ik het park bezocht. Al met al is mijn ervaring waarschijnlijk niet representatief omdat het zo ontzettend rustig was.

Attracties

Het park bestaat uit 7 ‘landen’, waarvan er twee zijn die wij niet kennen. Daarover zo meer. Met de kleintjes zou ik na de opening meteen richting Fantasyland gaan. Voor de thrillseekers Tomorrowland. Zeker vroeg in de ochtend kun je alle rides daar wel doen voordat Toy Storyland, Grizzly Gulch en Mystic Point open gaan. Normaal zou ik zeggen: houdt de app in de gaten. Maar daar had ik niet zoveel aan omdat alle rijen steeds op 5 minuten stonden. 

Het kasteel stond nog in de steigers, dus dat gebied was afgesloten. Uit de juiste hoek was het mogelijk om een foto te maken zonder hijskranen erop. 

·         Mainstreet U.S.A.

Het is verleidelijk om hier rond te hangen en met de figuren op de foto te gaan. Ze staan er eigenlijk de hele dag, dus tijd genoeg. Als je voor de attracties gaat, dan zou ik de figuren laten voor wat het is. Één uitzondering daargelaten, wanneer je als één van de eersten in het park bent. Dan is er namelijk nog geen rij.

Verder is het erg herkenbaar. De winkels lopen netjes door, maar hebben elk een andere uitstraling. Ze hebben hier geen ‘Arcade’, dus op het einde van de dag moet iedereen over Mainstreet om het park te verlaten. Wat wel meteen opviel was dat Casey’s Corner ontbrak. En voor mijn gevoel is deze Mainstreet aan de korte kant.  

o    Animation Academy (Kantonees). Leer binnen 20 minuten een Disney figuur tekenen. De ‘lessen’ die gegeven worden staan op het bord buiten. Je verstaat er niks van, maar je probeert de tekenaar maar gewoon na te doen. Op zich een leuke ervaring, en lekker om even aan de warmte te ontsnappen.

·         Tomorrowland

Erg herkenbaar en op dezelfde locatie als in andere parken. De Expo vind ik een leuke toevoeging. Het futuristische van de nieuwe ontwikkelingen van Stark Industries past ook heel goed binnen Tomorrowland. Ze hebben hun best gedaan om de Stark-expo op te delen in drie ervaringen (Ironman Experience, Nanobattle en Ironman Tech showcase) en dat is goed gelukt. 

o    Iron Man Tech Showcase – Presented by Stark Industries. Je kunt hier de nieuwe ontwikkelingen op expo zelf bezoeken. Er wacht je een presentatie en je kunt wat prototypes bekijken. Dit is ook de plek waar je Iron man kunt ontmoeten.

o    Iron Man Experience. Ter vergelijking: Star Tours. Jarvis neemt ons mee om vanuit de Expo de nieuwe Stark Tower in Hong Kong te bezoeken, helaas is HYDRA van plan om de Arc reactor te stelen en loopt het net even anders. Ik heb maar één versie van het verhaal gezien, en niet verschillende zoals bij Star Tours. In het voorfilmpje zie je Iron man foto’s nemen met bezoekers van de expo.

o    Ant-man and The Wasp: Nano Battle! Erg leuke attractie. Ter vergelijking: Buzz Lightyear, maar je ziet nu wel waar je op richt (verbetering). In de wachtrij zijn veel dingen uit het Marvel universum te zien. Arnim Zola en de Swarmbots willen de Data Core stelen op de expo, dat moeten we natuurlijk voorkomen. Je stapt in een Dagger (omnimover) en gebruikt je EMP-Blaster om doelen te raken. Tijdens de ride wordt je nog een keer ‘ verkleind’ zodat je beter bij de gevoelige plekken kan. Erg leuk gedaan. De machine die je moet verslaan lijkt erg op degene die je op het einde van de Iron Man Experience tegen komt. Zo zijn alle drie de attracties met elkaar verbonden. 

o    Hyperspace Mountain is ook hier in Star Wars thema. Deze versie voelt minder als een achtbaan, maar meer als een baan met strakke bochten en geringe hoogteverschillen. Kinderen vanaf 102cm mogen erin, en hij gaat niet over de kop. 

o    Orbitron met ufo’s in plaats van raketten.

·         Fantasyland

o    Cinderella Carrousel. Het was jaren geleden dat ik op een paard zat, maar zonder wachtrij moest ik het toch weer een keer proberen. 

o    Dumbo the Flying Elephant (Jup, geen rij, dus…)

o    Fairytale Forest. Deze kennen wij niet. Het bos is een volledig ‘ gemanicuurde’ tuin, met sprookjes in miniatuur. Vaak worden er twee scenes per sprookje uitgebeeld. Door aan een wiel te draaien gaan dingen bewegen en speelt er muziek. Bij rapunzel klimt bijvoorbeeld moeder via het haar van Rapunzel naar boven in de toren. Bij de scène met het bootje gaan de lampionnen branden. Ook zijn er verschillende mogelijkheden om leuke foto’s te nemen en is er een bocht waar je ziet dat de bloemen steeds groter worden, daar heb je de mogelijkheid om Tinkerbell te ontmoeten. Mooi gemaakt, en de interactieve elementen voegen ook echt wat toe aan de ervaring. Ik vond het in ieder geval leuk om hier even rond te wandelen.

o    It’s a Small World. De beste versie die ik tot nu toe gezien heb. Een aantal Disney figuren zijn in ‘It’s a Small World’ stijl geïntegreerd in de attractie. Het ziet er in ieder geval niet uit alsof ze later zijn toegevoegd. Ik ben vast niet de enige die moeite heeft met het liedje. Serieus, als die lui wisten dat het zo vaak gedraaid werd hadden ze toch wat beters kunnen verzinnen? En weet iemand of dit het meest gedraaide nummer aller tijden is? De Aziatische versie is in ieder geval veel beter te behappen dan het origineel. Alleen het laatste couplet is in het Engels, de rest kan ik amper chocolade van maken. Daardoor vond ik het een veel fijnere ervaring. Je hebt de mogelijkheid om je echt op de attractie te concentreren. Bijkomend voordeel: je loopt dus niet de rest van de dag nog ‘met een wijsje in je hoofd’.

o    Mad Hatter Tea Cups (bekend). In de avond heel mooi verlicht.

o    The Many Adventures of Winnie the Pooh (dezelfde versie)

o    Mickey’s PhilharMagic. Ik heb deze tot nu toe in elk park waar ik geweest ben bezocht. De film is hetzelfde, maar blijft vermakelijk (en airco, heerlijk).  SPOILER Deze eindigt met Donald in de muur.

·         Adventureland

o    Jungle River Cruise. De versie in Disney World is mijn favoriet, zeker de kerst versie. Hier heb je keuze uit drie talen (Engels, Cantonees en Putonghua) en vaar je vervolgens in 8 minuten rond Tarzan’s tree house. Niet alle skippers praten even goed Engels. Ik miste hier de woordgrappen die het in WDW extra vermakelijk maken.   

o    Karibuni Marketplace. De plaats om spelletjes te spelen en Disney figuren te ontmoeten. 

o    Liki Tiki’s Houten palen die soms water spuwen. Handig, aangezien het gemiddeld 28 graden was.

o    Tarzan’s Tree House. Hier wandel je door de boomhut van Tarzan en worden verschillende scènes uit de film uitgebeeld. Er zijn veel bewegende elementen, en een deel is toegankelijk met een rolstoel. Al met al leuk gedaan. De route volgt het verhaal uit de film. Een andere boomhut dus dan die van Swiss Family Robinson.

·         Toy Story Land 

Dezelfde attracties als in Parijs, maar veel ruimer van opzet. Helaas hadden ze weinig ‘verassingen’ verstopt in het cement. Maar de aankleding is leuk. Geen Buzz die je begroet, maar Woody en Rex bij de verschillende ingangen. Er is genoeg ruimte om ook zitplekken te creëren met verschillende soorten bankjes, zowel in de zon als in de schaduw. Dominostenen, ijsstokjes van dubbel-likkers en ander speelgoed hebben ze creatief gebruikt. Alles groeit hier natuurlijk als een tierelier. Dus is er veel gebruik gemaakt van gras. Dit was overigens de eerste keer dat ik niet hoefde te wachten voor één van deze attracties. RC Racer was een walk-on, ook om 15.00 uur ’s middags.

o    RC Racer

o    Slinky Dog Spin

o    Toy Soldier Parachute Drop

·         Grizzly Gulch

Dit stelt eigenlijk weinig voor, het land kent effectief maar één attractie. Het thema heeft veel weg van Frontierland, maar dit past niet echt bij de traditie van Hong Kong. Deze keuze is dus begrijpelijk. 

o    Big Grizzly Mountain Runaway Mine Cars. Ter vergelijking: meer Everest dan Big Thunder Mountain. Achtbaan zonder horten of stoten. Hier heb ik me flink wat ritjes in vermaakt.

o    Geyser Gulch. Geysers, vooral om naar te kijken.

o    Wild West Photo Fun. Photo-opps, en de mogelijkheid om andere mensen nat te spuiten met behulp van oude pompen.

·         Mystic Point

Dit is ook maar een ‘klein landje’ binnen het geheel met één attractie. Wat wel opvalt is dat ze geprobeerd hebben om het gevoel van een grote tuin om een landhuis te creëren. Het is dus heel groen. Grappig genoeg is er een goederenstation met photo-opps. De trein reed niet, maar die zou je hier langs kunnen zien rijden.  

o    Garden of Wonders. Tuin waar je foto’s kunt nemen met optische illusies. Dit past goed binnen het thema mysterie. Ook zijn hier veel plekjes waar je even in de schaduw kunt zitten.  

o    Mystic Manor. Paradepaardje. Vergelijking: Phantom Manor, maar ook weer niet. Dit is écht dé attractie van HKDL. De uitvoering is zo onwijs mooi. Vergelijken is lastig, maar ik kan het toch niet laten. Het ritsysteem is te vergelijken met Ratatouille, maar je hoeft geen bril op. De Efteling heeft dit ook geprobeerd. Begrijp me niet verkeerd, ik houd van de Efteling, maar vind Symbolica ‘ zonde van het geld’. Nu ik gezien heb wat het had kunnen worden, wow. Mijn gevoel van ‘dit is het (net) niet’ werd wel even bevestigd. 

Je gaat het huis binnen van Lord Henry Mystic (lid van S.E.A.) en zijn aapje Albert. In de wachtrij vind je schilderijen van memorabele momenten en een aantal artefacten. In de pre-show verteld Henry over Mystic Manor en een muziekdoos die hij recent bemachtigd heeft (Geluidsfragment bijgevoegd). Hierbij zie je ook een soort diapresentatie. Albert vindt die muziekdoos maar wat interessant. Hierna wordt je uitgenodigd voor een tour door het huis. Je raad het al. Zodra je tour begint kan Albert zijn pootjes niet thuis houden. Na 25x ben ik gestopt met tellen. Maar er zit zoveel detail in deze attractie dat je steeds weer wat nieuws ontdekt. Het verhaal verandert niet, maar dat maakt niet uit. Zeker voor de Chinese salon had ik een paar ritjes nodig. Een echte must-see. 

Food-section

Helaas verkopen ze hier voornamelijk ‘pretpark voedsel’. Het niveau is niet om over naar huis schrijven. Ik beperk me tot de plaatsen waar ik daadwerkelijk gegeten heb. Bijna overal hebben ze buiten een vitrine staan met voorbeelden van wat je kunt bestellen. Alle prijzen zijn in Hong Kong dollars. Menu’s zijn in het Chinees en Engels. Bij table-service wordt 10% service fee gerekend. 

Quickservice

·         Comet Café. Je bestelt hier wok/noodles gerechten. Ik vond het niet superlekker. Voor ongeveer 14 euro krijg je wel veel eten

·         Starliner Diner. Hamburgers zoals we gewend zijn. Geen hoogstaande cuisine, maar herkenbaar eten. Handig voor de snelle hap. 

·         Explorer’s Club Restaurant (Mystic point). Quick-service restaurant met veel keus. Zo zijn er vier balies waar je verschillende gerechten kunt bestellen (Aziatisch, Indisch, Koreaans of Japans). Het kindermenu is overal hetzelfde. Hier bestelde ik een ginseng kippensoep combo met kimchi en rijst. Hier was geen voorbeeld van en dat heb ik geweten. Ik kreeg kippensoep met een hele kip erin. Jup, ‘not what i bargained for’, maar achteraf gezien prima te doen. De kip was goed gaar en de soep best aardig. Les geleerd: veel eten voor een quickservice restaurant, en ik houd niet van kimchi.

·         Lucky Nugget Saloon (Grizzly Gulch). Goedkoop en simpel eten. Caesar salade, friet kipnuggets, friet, fish and chips. Snelle hap, niet bijzonder. 

Snacks/ijs

·         Snack Carts verkopen ongeveer allemaal hetzelfde. Ze staan verspreid door het park en verkopen popcorn (Amerikaans (zoet) of karamel (super zoet), geen zoute popcorn of boter gezien), suikerspin en ijsjes (Mickey en Minnie met vanille en chocolade, of een pootje van Stitch of Lotso met respectievelijk bosbessen of frambozen sorbetsmaak). De Mickey ijsjes lijken op de ijsjes uit de USA, maar net anders. De sorbetijsjes zijn erg zoet en een beetje chemisch.

·         Main Street Bakery: sandwich, pizza, toetjes, gebakjes, donuts. Eerlijk is eerlijk, ik vind de zoetigheden hier lekkerder dan in andere parken. Ze zijn niet zo zoet als in Amerika (Ik snap niet waarom ze daar overal van die mierzoete crème op doen) en niet zo droog als in Parijs. Ook de donuts zijn erg lekker. Qua textuur zitten ze meer tussen brood en cake in, en ze zijn niet zo vet en zoet. De donuts zijn gedecoreerd met chocolade i.p.v. marsepein. 

·         Main Street Market. Mickey waffle’s met fruit en honing indien gewenst. Deze blijven lekker. 

·         Market House is eigenlijk een relatief betaalbare Starbucks voor een park, maar het blijft Starbucks. Ze hebben hem wel goed verstopt. Er staan alleen wat letters op het raam geverfd. 

·         Small World Ice cream. Hier haal je het lekkerste ijs in het park. Kies een bakje, hoorntje of een wafelschaaltje met één, twee of drie smaken geschept ijs. Ook zijn er verschillende toppings te krijgen. Naar mijn mening krijg je hier het meeste waar voor je geld als het op ijsjes aan komt. Zeker ééntje proberen als je hier bent.

Table-service

Ik heb alleen ‘signature dishes’ besteld. Deze zijn er volgens mij niet voor niets, en het beperkt je keuze op de (soms enorme) kaart enigszins.

·         Crystal Lotus (DH). Dit restaurant ziet er heel chique uit, met veel rood, zwart en glas. Voor mijn gevoel het meest luxe restaurant waar ik gegeten heb. Zelfs mijn tasje kreeg een eigen plek in een soort uitvouwbare krantenbak naast mijn stoel.  Je bestelt hier chinees eten uit vier verschillende regio’s (Sichuan, Beijing, Shanghai en Guangdong). Er is veel keus op de kaart. Ik koos de casserole van gemixte groente vermicelli (vegetarisch). Het was licht en erg lekker.  Ook serveerden ze een Mickey lemonade (citroensap, limoensap, tonic en water), een beetje zurig, maar daar houd ik wel van. Als dessert had ik Mickey ice cream (2 smaken ijs, met chocoladesaus en bosvruchtensaus) en Lemon verbena thee (uit een zakje). Dit ijsje kun je overal bestellen, dus niet bijzonder, wel lekker. Wanneer je thee bestelt, dan krijg je een hele pot. Hier haal je ongeveer vier grote koppen thee uit. Dus houdt dat in je achterhoofd. 

·         World of Color Restaurant (EL) was een beetje rumoerig. Veel tafels in een grote open, lichte ruimte. Mijn keuze viel hier op de ‘XO Sauce Kung Po Chicken’. Deze is pittig, maar je kunt de saus er apart bij krijgen als je wilt. Ik vond hem erg lekker, saus met mate. Het gerecht  bestond uit gebakken kip en cashewnoten en werd geserveerd met de soep van de dag, rijst en groenten. Het toetje was de ‘Explorers Chocolate Brownie (signature dish) want, wat kan hier mis gaan. Brownie, ijs, aardbeien wat wil je nog meer. 

·         Walt’s Café (DH) heeft een nette en volwassen uitstraling met een ‘Victoriaanse touch’. Ik was er op een dinsdagavond en er waren maar drie tafels bezet. De keuze viel deze avond op de African Chicken with Flavored Rice. Geen poespas, gewoon lekker eten. Spicy kip met rijst met noten. 

·         Dragon Wind (EL) biedt eten geïnspireerd door de vijf elementen. Dit restaurant is geweldig, echt een aanbeveling waard. Het ontbrak me aan iets. Mijn glas water werd al gevuld voordat het half leeg was (het glas was dus altijd halfvol). Tijd voor uitgebreid eten. Wat dacht je van een ‘wok-fried beef tenderloin with assorted mushrooms and soy sauce’. De saus was zo lekker, en de groenten nog knapperig. De kip werd geserveerd op een hete schaal, altijd restaurantwaardig. Het was zo lekker dat ik zo nog een bord had kunnen bestellen. Aanrader dus. Ook hadden ze hier verse thee (ook een aanrader). Ik kreeg een pot met jasmijn en kruiden om de avond mee af te sluiten. Wederom een complete pot voor mezelf.

Shows              

Over het algemeen zijn de shows goed geregeld en wordt er rekening gehouden met het internationale publiek. Zo zijn er twee karakters die de hoofdrol spelen. Één spreekt Engels en één Chinees. Hierdoor kun je het verhaal toch goed volgen. Bij Mickey and the Wondrous Book wordt de tekst ook nog eens vertaald, en kun je meelezen aan de zijkant van het podium. Bij elke show wordt een blik dansers open getrokken, dus ze zijn zeker het bekijken waard.

·         Moana: A Homecoming Celebration. Het verhaal van Moana in het kort (20 min). Alle favoriete liedjes komen voorbij. Ik vond het niet heel bijzonder, maar voor de fans zeker de moeite waard.

·         Mickey and the Wondrous Book. Aanrader! Echt een mini-musical (28 min) van niveau. Het begint allemaal met “Happily ever after” Waarna Mickey zich misdraagt en Olaf uit het boek haalt en hem terug moet zien te krijgen. Bekende verhalen komen voorbij, en hoe het afloopt….? Je ziet duidelijk dat er veel aandacht is geschonken aan deze productie. Een niet te missen show in het park. 

·         We Love Mickey! Projection Show gaat vooraf aan de Paint the Night Parade. Ideaal om het publiek naar Mainstreet te doen bewegen. Het licht wordt gedimd en op alle gebouwen wordt een (psychedelische) projectie van de nieuwe Mickey getoond. Waarna natuurlijk ‘ de echte Mickey’ zijn opwachting maakt om van de verrassing te kunnen meegenieten (stukje terug te vinden in de dropbox). 

Parades

·         Flights of Fantasy, de middag-parade. De naam zegt het al, flights of fantasy. Dat betekent Dumbo, en alle klassieke Disney vrienden ‘ in de lucht’. Denk hierbij aan bijvoorbeeld luchtballonnen. Leuk om te zien, en ideaal voor kortere rijen.

·         Disney Paint the Night Parade. Er is geen vuurwerk nu het kasteel verbouwd wordt. Voor deze parade worden de lichten gedoofd. Alle wagens zijn verlicht met ledverlichting. Ik vond het erg mooi om te zien. De muziek loopt synchroon met de wagen die op dat moment voorbij komt. Zeker Slinky dog met verlichting in elke ring van zijn spiraal was spectaculair. Ze hebben echt hun best gedaan om een nette afsluiting te vinden van een dagje Disney nu ze geen vuurwerk kunnen afsteken door de transformatie van het kasteel. (Deze heb ik ook gefilmd, maar online zijn vast betere beelden te vinden-> zie dropbox)

Character meets

Het was natuurlijk erg rustig, maar sommige karakters liepen los rond, vooral in de buurt van Karibuni Marketplace. Heel vaak was er ook geen rij. Beiden heb ik eigenlijk nog nooit meegemaakt. Het was de eerste keer dat ik Duffy en zijn vrienden ‘in het echt’ heb gezien. Eerlijk, ze zien er enorm knuffelbaar uit, maar die fascinatie van vooral de japanners snap ik niet. Foto’s maken met je eigen telefoon is geen probleem in HKDL. Castmembers maken er meestal 3 á 5. Ik heb ook momenten gehad dat er niemand achter mij stond. Zo heb ik 25 foto’s van StellaLou dit mij probeert ballet aan te leren (no comment), en heb ik ruim een kwartier grappen staan maken met Chewbacca en de castmember. Hieronder een lijst van de karakters die ik ben tegen gekomen. 

·         Mainstreet U.S.A. (Mickey, Minnie, Donald, Daisy, Goofy, Pluto, Chip, Dale)

·         Main Street Cinema: Duffy and Friends (Duffy, CookieAnn, StellaLou)

·         Barrel of Fun: Buzz, Woody, Jessie en soms Bo Peep

·         Toy Soldier Boot Camp

·         Iron Man Tech Showcase (Iron Man). SPOILER Je krijgt hier een presentatie van de nieuwe Stark-technologies. Vervolgens ‘zie je Ironman landen achter een deur en komt hij binnenlopen. Hij vraagt dan aan iedereen of je de presentatie wilt bijwonen, of met hem oude foto wilt. Leuk gedaan.

·         Expo Assembly Station: Spiderman + Black Panther (Blijft apart een Aziatisch accent….)

·         Star Wars Command Post (BB-8, Chewbacca, R2-D2)

·         Karibuni Market Place (Disney Friends: Stitch, Judy + Nick, Russell+Carl)

·         Adventureland: Moana

·         Fairy Tale Forest: Tinkerbell

·         Push the talking Trashcan reed rond in Fantasyland.

Halloween               

Halloween Time in HKDL is niet te vergelijken met MNSSHP of de Halloween party in Dlp. Het park is wel versierd in herfstsferen met bladeren en pompoenen. Het grote voordeel is dat je niet extra hoeft te betalen om Disney Halloween Time te bezoeken. Niets is echt eng. Het feest is vooral gericht op de hele familie. Veel kinderen waren verkleed, en sommige volwassenen hadden alles uit de kast gehaald om op te vallen. ‘s Middags is de “Mickey’s Halloween Street Time Party”. Volledig in herfst/halloween stijl, met veel pompoenen en speciale outfits voor de klassieke Disney karakters. Dit is een extra parade, naast de FoFP. De musical “Let’s get Wicked” vervangt de musical “Festival of the Lion King”. Je kunt hem ook vergelijken met de Lion King, maar dan iets duisterder. De vier tribunes zijn nu toebedeeld aan Ursula, Cruella, Gaston en Dr. Facilier. Mother Gothel maakt ook haar opwachting en de meest bekende liedjes van de slechteriken worden ten gehore gebracht. Zeker de moeite waard om te kijken.  

Trick-or-treating walk-through experience “Journey to Halloween Town”, met een aparte rij om Jack en Sally te ontmoeten. De walkthrough is ingericht met scènes uit The Nightmare before Christmas. Je gaat in groepjes naar binnen en er gebeuren onverwachte dingen. Regelmatig worden onderweg snoepjes (gummies of spekjes) uitgedeeld. Ik vind Nightmare before Christmas een vermakelijke film. Daarnaast zijn de rijen voor Jack en Sally vaak zo lang dat ik ze nog noot van dichtbij gezien had. De walkthrough vond ik een leuke extra aan mijn parkbezoek.

Speciaal voor Halloween kun je op de foto met Mickey & Minnie, Donald & Daisy, Pluto & Goofy en Chip & Dale in hun speciale Halloween outfit. Ook Vampirina maakt haar opwachting. In Fantasyland kun je naar de “Halloween Time Festival Gardens”. Kinderen (en volwassenen) kunnen hier een trick-or-treat doosje maken, stickers  en snoep verzamelen. Ook kun je hier op de foto met een aantal villains, of bijvoorbeeld Pooh & Friends in Halloween outfit. Als afsluiter is er de musical “Jack Skellington’s Villainous Gathering”. Een scala aan slechteriken, waaronder jack en Oogie Boogie maken hun opwachting op het podium voor het kasteel. Ik vind het echt een leuke toevoeging aan de sfeer in het park. Deze show verving de Paint the Night Parade.

Disney Hotels

Ik heb in twee hotels geslapen. Het voordeel van in een hotel slapen is dat je kortingsbonnen krijgt voor table-service restaurants. Hier had ik helaas niks aan omdat ik niet boven het minimum bedrag uit kwam (en mijn abonnement gaf meer korting). Ook krijg je per nacht een fastpass die je ten alle tijde in kunt zetten voor een van de vijf attracties (Big Grizzly Mountain, Ant-man, Mystic Manor, Iron Man Experience of Mickey’s PhilharMagic). 

Disneyland Hotel Hong Kong (2 nachten)

Dit hotel is goed te vergelijken met andere ‘Disneyland hotels’. De stijl is namelijk victoriaans en niet over-gethematiseerd. De hidden Mickeys zijn natuurlijk wel overal te vinden. En de artikelen in de badkamer waren in ‘7 dwergen’ thema. De lobby is geweldig, en de live-muziek gedurende de dag maakte het plaatje compleet. Je merkt wel duidelijk dat dit hotel wat ouder is. De omgeving van de kamers doet wat smal aan en hier en daar kon het wel een likje verf gebruiken. Een usb oplader ontbrak naast mijn bed, dat vond ik toch een gemis. Dit hotel heeft de meeste voorzieningen van alle hotels. Een zwembad met glijbaan, sauna, stoomcabine en bubbelbad. Elke ochtend was er de mogelijkheid om tai-chi te doen in de lobby, samen met Goofy natuurlijk. Zoals gewoonlijk ligt dit hotel het dichtst bij het park, namelijk op 10 minuten lopen over een aangeklede boulevard. Eerlijk is eerlijk, dit hotel is mooi, maar niet helemaal mijn stijl. Maar als je ooit in ‘ het Disney Hotel’ wil slapen, dan is dit een goede optie. Ik was maar 10 euro per nacht meer kwijt dan in Explorer’s Lodge.   

Explorer’s Lodge (3 nachten)

Als ik een hotel zou moeten kiezen waar ik de volgende keer wil verblijven, dan is het dit hotel. Wat een ruimte, en wat hebben ze dit mooi gemaakt. Vanuit de lobby zijn er vier vleugels (Azië, Oceanië, Afrika en Zuid-Amerika), elk met een eigen gethematiseerde tuin. Ook hier werd Disney je niet opgedrongen, maar was het subtiel. Eigenlijk vond ik het heel neutraal. Mickey en Minnie in hun explorer’s outfit zouden hier niet misstaan. Met een lift die op een luchtballon leek ging ik elke dag naar mijn kamer. Een niet-disney detail: deze zijn van Schindler’s Lift. Ik had geluk, een gratis upgrade naar een deluxe kamer maakte het natuurlijk alleen maar beter. In al mijn bezoeken heb ik nog nooit zulk vriendelijk personeel meegemaakt in een hotel. Altijd vriendelijk en niets was teveel. Ook werden de spullen in mijn badkamer dagelijks aangevuld. Geen idee wat ik met drie toiletsetjes en 15 Mickey shampoos moet, maar ik kan er vast iemand blij mee maken.  

Hong Kong Disneyland’s 10k Weekend

Ook hier kun je wat aan je conditie doen als je dat zou willen. 

Je hebt de keuze uit 3k (za+zo), 5k (za), 10k (zo) en de Night Run Party (3k op zaterdagavond). De Night Run Party is gecanceld. De reden was verwachte verkeersdrukte, maar volgens mij had het meer te maken met de situatie in Hong Kong. Je had twee keuzes: 1) Je geld terug of 2) T-shirt+Medaille, Goodiebag, 1 dag toegang tot HKDL en $150 Dining Coupon. Netjes geregeld dus. 

Ik liep uiteindelijk 5K + 3k op zaterdag en 10k op zondag. Voor de 10k had je de keuze om in de race-wave te starten voor prijzen, of in de fun-wave. Ik had gekozen voor de fun-wave, grote fout! Online was aangegeven dat de eerste wave voor atleten was, maar in de praktijk was dat niet zo. Kies de race-wave. Je hoeft geen POT aan te leveren en alles is toegestaan. Je mag zelfs een kinderwagen meenemen. Met als gevolg dat er veel mensen voor mij zaten die niets anders deden dan wandelen (zie dropbox foto).

Packet Pick-up duurde nog geen 10 minuten en vond plaats in het Disneyland Hotel. Je kunt hier hetzelfde bij voorstellen als je lokale race. Tafels om je startnummer op te halen en een tafel om problemen op te lossen. Er deden meer dan 10.000 mensen mee verdeeld over het hele weekend. Relatief kleinschalig dus.

Ik nam de eerste bus naar het terrein (zoals gewoonlijk) en was een van de eerste mensen op locatie. Vroeg aanwezig zijn is dus niet nodig. Ik stond wat te kletsen met een paar Amerikanen en een half uur later hadden zich rijen gevormd voor security. Niemand was aan het dringen (magie?). Security verliep erg rustig elke dag.

Op het terrein waren een aantal dubbelzijdige photo-opps aanwezig. Na de races ontstonden hier lange rijen. Jammer genoeg waren er geen karakters om mee op de foto te gaan. Merchandise was er bijna niet. Je kon wel pins vooruit bestellen. Bagage afgeven was erg simpel. Je had een tas gekregen (handbagage had er zo in gepast). Kaartje eraan met je bibnummer en klaar. Er was een soort voorprogramma inclusief warming up in een tent. Ook lagen er yogamatten waar je een warming-up kon doen. Wat er netjes was, was dat er op het hele terrein voldoende water aanwezig was. De bekers werden gerecycled, en het afval werd gescheiden. Er waren zelfs speciale bakken om je gebruikte bagagetas in te gooien. Daar hadden ze dus ook over nagedacht. 

Er werd niet gewerkt met startvakken, en 30 minuten voor tijd was ik nog steeds een van de weinigen die stonden te wachten. Dat was wel even anders dan in Parijs of WDW. Bij elke race werden we begroet door een man en een vrouw (één sprak Engels, de andere Cantonees) in Pixar outfit en de karakters behorende bij de race. Monsters inc. 3k, Inside Out 5k en Toy Story 10k. Geen vuurwerk, maar confetti bij de start. Het rondje van de 3k ging door het park, voor de 5k kwam daar een lus naar het Disneyland Hotel bij. Voor de 10k liepen we langs alle hotels en het water, en de laatste 3km weer door het park. Karakters onderweg waren: 5k) Mickey+Minnie, Nick+Judy, Chip+Dale cowboy, Lotso, Moana en Edna/Frozone. 3k) Donald+Daisy, Pocahontas+Meeko, Tigger, Rapunzel, Infinity Gauntlet, Frozone, Moana, 10k) Mickey Celebration, Daisy, Pocahontas+Meeko, Chip+Dale cowboy, Lotso, Toy Soldiers, Merida, Tigger, Mr. Incredible, Goofy. Onderweg was er water. Na afloop kreeg je water en een banaan. 

Al met al low key en zeker een leuke ervaring. Grootste voordelen: de T-shirts zijn van Asics, dus kwalitatief goed, en racefoto’s zijn bij de prijs inbegrepen. Daar kan Parijs dus nog wat van leren. Helaas is er geen relatie met andere Disney Races en hebben ze geen challenges.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.