Niels – Halloween in Disneyland Parijs

Zaterdag, 29 oktober was ik aanwezig op de 1e van 2 Halloween Parties in Disneyland Paris. Om te beginnen was ik heel blij dat er dit jaar dus 2 parties waren, omdat ze meestal op Halloween zelf alleen een avond deden, dat vaak doordeweeks valt. Met werk en school hier thuis is een weekend of vakantie dan het geijkte moment om te kunnen gaan. En dat kon dit jaar voor het eerst door de extra party op de zaterdag!

Voor de party had je een aparte ticket nodig. Zaterdag was de prijs 79 euro, de maandag was duurder. Als je abonnee bent of een pakket reis met disney hotel boekte kreeg je korting op de ticket. Wij hebben een infinity abonnement, dus dat was maximale korting. In dit geval 20%. Een party ticket gaf toegang tot het park vanaf 18 uur, terwijl de party zelf om 21 uur startte. Ondertussen was er een vervroegde Illuminations om 19.10 uur en werd het park 19.30 uur gesloten voor reguliere bezoekers. Aan de hand van polsbandjes, het structureel afsluiten van bepaalde gebieden en strenge controles bij attracties, maar ook random op straat, werden de bezoekers van de party binnen gehouden en de rest gesommeerd te gaan. Dat gezegd hebbende, de party zaterdag was van 21 uur tot 2 uur ‘s nachts./

In feite is zo’n party een avond waar de attracties en winkels gewoon open zijn, en de meeste restaurants en food carts ook. Ik snap niet dat mensen dan een buffet of tafel service restaurant gaan boeken op zo’n avond, want je betaald voor de party. Niet voor iets dat je altijd kan doen of ook eerder op de avond had kunnen doen. Maar goed…
Naast deze reguliere zaken was er exclusief Halloween entertainment. Een serie character meets, 2 shows, een dance party, 3 spookzones, en extra aankleding of kleine stukjes entertainment zoals een karakter dat een mini show gaf op een passende locatie. Tevens werd de reguliere Halloween parade met show-stop op central plaza ook uitgevoerd, maar dan in het donker met prachtig verlichte floats.

Wij hebben geen character meets gedaan, maar de meest bijzondere wel even opgezocht om ze te zien. Dit zijn hele populaire activiteiten waar mensen al uren voor de party voor in de rij gingen staan. Nadeel was dat ze veelal om een uurtje of 11 ook weer weggingen. Dus rijen sloten al ruim voor die tijd gezien de lengte. En dat terwijl de party tot 2 uur duurde. Miguel van Coco was een unieke kans om te ontmoeten; ik denk de eerste keer ooit in Parijs. Oogie Boogie van The Nightmare Before Christmas was er ook. Een bijzondere gewaarwording in een soort oplichtend fluor pak. Wel tof om te zien! Verder karakters die we vaker zien op parties en speciale avonden zoals Jack Skellington, maar ook Mickey in het Meet Mickey gebouw in zijn Halloween outfit. Gaston had het Princess Pavilion ingepikt en zo waren er nog wat karakters. Wie ging eten in Plaza Gardens kreeg die avond ook Halloween karakters in plaats van de standaard classics. Wat ik niet goed begreep was dat Chewbacca in Starport stond. Dat is toch geen schurk

Dan de shows. Wij zijn eerst naar Videopolis gegaan voor de show van Yzma van Keizer Kuzco ofwel The Emperors New Groove. Samen met Kronk had ze een soort talentenjacht. Het was net France Got Talent. We kregen na wat dans de ene na de andere act te zien. Illusionisten, acrobaten en goochelaars eigenlijk. Het was best tof en heel universeel, maar desalniettemin ook heel jammer dat het volledig Franstalig was, waardoor de verhaallijn er omheen en de grapjes ons wat omgingen. De tweede show was buiten op het podium naast het kasteel. Dit was een bal georganiseerd door de Evil Queen die we uit Sneeuwwitje kennen. Op een groot scherm communiceerde ze met haar spiegel. En op het podium zagen we creepy bewegende onderdanige dansers, vaak ook kruipend over de grond, enzovoorts. Dat in combinatie met een rits aan LED kaarsen vooraan het podium en de gekleurde verlichting zag het er heel tof en wat duister uit. Voor mij was de highlight van de show dat er ook andere schurken op het bal kwamen, waarvan een aantal plots arriveerden met een koets getrokken door een wit en zwart paard, met een creepy koetsrijder. Dit was een hele kwalitatieve en vermakelijke show vond ik, maar ook deze was weer geheel in het Frans. Desalniettemin redelijk te volgen wel.

Dan waren er kleine stukjes entertainment. Wij hebben bijvoorbeeld Kapitein Haak en Fedje (Mr Smee) gespot op de verhoging voor Pirates of The Caribbean. Die hadden wat interactie met elkaar en gasten. Alsof ze aan het varen waren en er van alles gebeurde. Ook kwamen we de Queen of Hearts tegen die op haar kasteel in het labyrint van Alice stond. Mooi uitgelicht met een audiospiel waarin ze over haar rood geverfde rozen uit haar dak ging. Dat waren geen lange shows, maar leuke extraatjes die je tegenkwam terwijl je door het park ging. Maleficent scheen bijv ook op het balkon van het kasteel te hebben gestaan. 

De extra aankleding zat vooral in de zogenaamde ‘eerie zones’ ofwel de spook of scare zones zeg maar. Maar dan Disney stijl, dus niet de horror stijl van Walibi of Universal. Phantom Manor was heel mooi met projecties uitgelicht, waardoor de ramen bewogen en je geesten zag. Het huis had ook meer kleur zo. Dat in combinatie met een alternatieve soundtrack, gekleurd licht, rook en rond dolende geest-bewoners in de omgeving, maakte dit see van Thunder Mesa een soort tot leven komend spookdorpje. Absoluut niet eng, wel heel atmosferisch. Hetzelfde deden ze in het piratendeel rond Skull Rock, het Jolly Roger schip en de grotten van Adventure Isle. Skull Rock kwam heel spectaculair tot leven met projectie erop. De mond bewoog, in combinatie met gesproken woord, er kwamen tentakels uit de ogen en mond, de ogen werden heel tof uitgelicht, en met een partij rook over het water en rondom de rotspartij zag het er helemaal spooky uit. De scare zone in de grotten was nog altijd niet mega eng, maar wel wat spannender dan bij Phantom Manor. Zombie piraten die er smerig uitzagen doolden door de grotten, die vol rook en gekleurd licht gepompt waren. Soms maakten ze onverwachte bewegingen, smerige geluiden enzovoorts. Een leuke ook weer heel atmosferische beleving waar de vuurtjes op het kleine strand tegenover Pirates if the Caribbean naast Skull Rock ook mooi aan bijdroegen.
Maar dan de meest indrukwekkende zone – althans voor mij dan. En dat was Main Street USA na middernacht. Plots veranderde de straat in een spook dorp waar verloren zielen langzaam doorheen trokken. De gebouwen waren groen verlicht achter de ramen terwijl de straat helemaal blauw uitgelicht was met heel veel rook. De reguliere Halloween decoraties en verlichting was gedimd of uit, een rood licht omlijnde het Disneyland Hotel dat verder donker was, en aan de andere kant hadden we een in rook gehuld kasteel met duistere projecties of dat soms helemaal leek te verdwijnen. Mysterieuze muziek, geluidseffecten en een Franse stem brachten het geheel extra in sfeer. Dit was totaal niet meer het Main Street dat je kent. Echt heel erg gaaf gedaan! Leuk detail is dat de ambassadeurs ook als lost souls koppel rondliep. Maar dat zag ik pas achteraf op social media.

Tot slot een paar korte opmerkingen. 
Ten eerste was er nog een Minnie Mouse pumpkin dance party. Dat was naast het Frontierland station en theater. Vond ik niet heel spectaculair, maar een boel mensen en kids gingen uit hun dak in dit vriendelijke Halloween onderdeel. Minnie stond op het podium en er waren een aantal dansende clowns. 
Ten tweede was de muziek in het hele park anders dan normaal. Disco stijl Star Wars in Discoveryland bijvoorbeeld. Typische Disney park stijl Halloween songs in Fantasyland. Adventureland met Pirates muziek. Enzovoorts. 
En dan echt tot slot… het was mega druk, maar ook heel mooi om het park zo te beleven qua sfeer. Het goede weer speelde zaterdag zeker een positieve rol en we pakte ook nog een paar attracties mee met kortere wachtrijen dan normaal. Peter Pan’s Flight in 10 minuten was een verademing!

Niels van Eijkelenburg

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.