John en Marlies – Walt Disney World – November 2017

zaterdag 4 nov – woensdag 8 nov 2017
Na al een tig keer naar DLP te zijn geweest en een epische trip naar the original Disneyland tijdens een californische roadtrip een paar jaar geleden, komt dan eindelijk een persoonlijke jeugdwens in vervulling en ga ik naar Disneyworld! En nog beter; ik heb zelfs mn vriendin zo gek gekregen om mee te gaan! Ze is geen disneygeek of pretparkfanaat, maar omdat Orlando als soort van ‘tussenstop’ tussen Amsterdam en Costa Rica ligt heb ik een weekje WDW kunnen bedwingen voordat we gaan chillen in de jungle..
Een resort als WDW heeft natuurlijk wat voorbereiding en research nodig; en daar kwamen +/- 80 afleveringen van D-Tales toch wel heel erg van pas en werkte ook erg voorpret-verhogend :).. Ook al hou ik meer van de spontane aanpak, kwam ik er zo al snel genoeg achter dat je toch echt sommige dingen zoveel mogelijk moet plannen en vastleggen.
Dit is hoe wij het trouwens hebben gedaan.
Ik heb een 3 dagenpas van tevoren besteld, en zsm gekeken of ik nog fastpasses voor Flight of Passage of the Seven dwarfs minetrain kon vastzetten. Helaas, die waren natuurlijk niet beschikbaar, maar waar nog wel een plekkie voor was, was voor het diner in ‘Be our guest’. meteen gereserveerd (voor de zaterdag, onze 1e dag). Andere fastpasses wilde ik eigenlijk nog niet vastleggen en van de dag zelf laten afhangen.
Het plan verder was om een airbnb in de buurt te doen en een uber te fixen om rond te geraken. De airbnb zat (natuurlijk) in Kissimmee en je krijgt door je host (als je die ook ontmoet) vaak goede tips voor de parken. Uber is ideaal omdat je de autohuur en parkeerkosten (20 dollar) bespaart, het ritje vaak maar een kwartiertje is en je recht voor de deur wordt afgezet.
Het fastpass systeem via de Disneyexperience app werkt helemaal top. Ik had dus nog niets vastgelegd en je krijgt zowiezo 3 fastpasses per dag om mee te beginnen. Zo ging ik op de ferry op weg naar The Magic Kingdom onze eerste ritjes alvast checken en vastleggen. En waar ik al vrij snel achterkwam is dat als je ze eenmaal hebt vastgelegd je ze altijd nog kunt annuleren of wijzigen (voor Marlies en mezelf). Je kunt op je fastpass voor een attractie klikken en eigenlijk continu checken of er nog andere tijden beschikbaar zijn; zo heb ik eigenlijk alle dagen de eerste fastpasses al in de ochtend kunnen gebruiken. Stond bijvoorbeeld Space Mountain eerst op een tijdstip in de avond; na een paar keer verversen en/of wijzigen had ik m al heel snel op de ochtend staan. Wat dus zo fijn was aan dat je je eerste 3 fastpasses snel gebruikt, is dat je daarna altijd nog een fastpass krijgt.. en als je die hebt gebruikt weer eentje.. dus eigenlijk oneindig fastpasses! Woopwoop!
En ook die bleef ik constant vernieuwen, waardoor de tijd elke keer iets dichterbij kwam en we zo de hele dag alles met fastpasses hebben kunnen doen.
Ik kan er nu een uur tot uur report van maken, maar misschien is het fijner voor de efficientie om toch wat meer bij de bijzonderheden of tips te blijven. Of in ieder geval waarvan ik denk dat het tips kunnen zijn (al dan niet al bij de meesten bekend).. dit is hoe wij het hebben ervaren.. En er kunnen dikke spoilers in zitten, dus mocht je liever zelf dingen gaan ontdekken in de parken.. stop met lezen. Wil je onze ongezouten mening en persoonlijke ervaringen horen, lees lekker verder..
Magic Kingdom; dag 1 (zaterdag) en nog een keer dag 5 (woensdag)…omdat het kon
Tips:
 • Big Thunder Mountain.. wel 4 keer gedaan op een dag.. een van de leukste coasters van het park, maar misschien is de DLP versie toch net  ietsjes beter (daarin is de tunnel heen en terug te briljant om te overtreffen).
 • Haunted Mansion; ook wel 4 keer op een dag gedaan. Vooral de interactieve standby rij is top. Losse graven met een eigen verhaal waarin elementen reageren op de gasten. Bijvoorbeeld een marmeren boekenkast waar verschillende boeken naar buiten schuiven en jij ze weer terug moet duwen. Of de ghostwriter met een writersblock die op zoek is naar een rijmwoord waarbij jij kunt helpen.
 • Space Mountain; misschien zelfs leuker dan de DLP variant. Eigenlijk een soort mousecoaster, maar omdat deze in het donker is met goede lichteffecten toch een stuk onvoorspelbaarder en spannender.
 • Als je zoals wij niet veel om de characters of shows geeft, kun je het beste de populairste attracties doen tijdens de 9pm show (Happily Ever After). Zo hebben we in ieder geval nog de Seven Dwarfs Mine Train (2x) en Peter Pan’s flight kunnen doen zonder 90 minuten in de rij te hoeven staan. Waarvan de Mine train het nog wel waard was, maar we Peter Pan’s Flight toch echt hadden kunnen skippen.. Vrij bijzonder waarom deze rit zo populair is gedurende heel de dag. Het is dezelfde als in Parijs; een bookreport met vrij statige animatronics.. raarr

Bijzonderheden;

 • Splash Mountain was dicht…helaassss
 • Zo ook The presidents hall; had ik heel graag willen zien.. maar ja misschien blijft deze nog wel 4 jaar dicht 😉
 • Schijnbaar, zo vertelde een cast member me, geven ze alleen aan cast members ook backstage tours door The Haunted Mansion. Wowie, had ik graag gedaan.. Helaas dus niet aan gasten (of het moet onderdeel zijn van een van de andere tours door het park?). In plaats daarvan heb ik maar het Jason Surrell boek gekocht bij The Haunted Mansion giftshop.. aanraderrrr
 • Eten bij Be Our Guest; leuke ervaring in een erg mooie setting; in het kasteel van het beest, in ons geval de ballroom, waarbij ‘the master’ af en toe een dramatische entree maakt. Het eten was niet spectaculair, maar de service supersnel. Ook leuk dat je na je diner vrij bent om de andere zalen te bekijken, want natuurlijk zijn de details ook hier om van te genieten.
 • Er is een soort (volgens mij best nieuw) dungeons & dragons spel dat je kunt spelen in het park; Sorcerers of the magic kingdom. Kort door de bocht: Evil spirits houden zich op in het park en jij moet ze vinden en verslaan. Op verschillende verborgen plekken in het park zijn ‘portals’, die je kunt activeren door je magicband of ticket ergens tegenaan te tappen. De portal komt tot leven (met veel geluid en toffe animaties), en in die portal zit dus een schurk die je moet verslaan. Dat doe je door een speciale speelkaart omhoog te houden; dit zijn verschillende speelkaarten waarop disney characters staan met hun bijbehorende kracht. Bijvoorbeeld een Buzz Lightyear variant die lasers afschiet of een Elsa kaart die de schurk bevriest. Deze portals zitten heel slim verstopt, gewone bezoekers zien ze niet zo snel en je kunt het spel dus alleen spelen als je die kaarten hebt. Nu kun je dus een ‘starterset’ helemaal gratis op mainstreet naast guest relations halen en ook dat spel spelen. Top! Je krijgt +/- 5 speelkaarten en een map waar de portals zich ongeveer bevinden. En voor de fanatiekelingen kun je ook boostersets kopen met meerdere kaarten of zelfs een verzamelmap enzovoorts. Dit was echt een leuke ervaring, omdat je het park op een heel andere manier beleeft dan de gemiddelde bezoeker.. Dus als je de tijd hebt, zeker een aanrader.
 • Volgens mij stond Magic Kingdom op de dag dat wij er waren op de crowdcalendar aangegeven als drukte 5/10. Nu wil ik niet weten hoe druk het kan zijn met 10/10, want het leek toch behoorlijk druk. Maar gelukkig door het wonder dat fastpass heet hebben we iedere attractie kunnen doen, en een hoop zelfs meerdere malen.

 

Animal Kingdom; dag 2 (zondag)

Tips:

 • Everest! Wat een vette rit! Staat in mn top 5 🙂 Meerdere keren gedaan dmv fastpasses en de single riders rij (jammer dat niet elke ride een single rider optie heeft), en ik kan je ook zeggen dat achterin zeker de beste plek is als je de meeste G- krachten wil :).. Niet voorin het treintje, dat lijkt leuker..trust me: achterin.
 • Eigenlijk zijn we niet zo’n fan van dierentuinen, maar zoals animal kingdom het heeft aangepakt lijkt het toch wel op een verantwoorde manier gedaan. De thematisering van de gebieden/dierenverblijven is zo goed gedaan, dat zelfs als je geen dieren ziet, het zeker de moeite is om er rond te struinen. Ik heb ook het idee dat het vaak een goed teken is als je geen dieren ziet, want dat betekent waarschijnlijk dat ze genoeg plek hebben om zich te bewegen daar waar ze willen.
Bijzonderheden;
 • maar ook een tip; ren niet meteen naar Flight of passage. Theoretisch gezien zou je als je vroeg in een park bent en je rent meteen naar de populairste attractie je een redelijke wachttijd moeten opleveren. Helaas is FoP daarin een uitzondering; 3 UUR! Ja, 3 uur van mn leven gestaan in een rij! Die rij begon al ver buiten het pandora gebied en pas na een uur stonden we onder de ‘wait time’ bordjes. Daar stond toen 120 minuten, dus dacht dat ze daar ook de rij buiten die bordjes hadden meegerekend…. nope. Gelukkig sta je dan wel al in de prachtige omgeving van Pandora, maar het blijft een lange zit. En al helemaal toen we eeeeeiiiindelijk aan de beurt waren; (en hier ga ik waarschijnlijk geen vrienden mee maken) maar we waren een beetje ‘underwhelmed’ door de ride zelf. Ik denk dat het vooral komt door die wachtrij, maar miste toch ook wel heel erg een soort verhaal ofzo. Het is alleen de rit op een banshee door een 3d Pandora wereld.. Lijkt me dat je dit net zo tof kunt ervaren als je zelf een vr-bril op zet, op je leren bank gaat liggen en een avatar spel gaat spelen (zal er vast wel zijn).. dan kun je dat beest iig zelf nog besturen. Dus die banshee pop in de giftshop hebben we ook maar links laten liggen 🙂
 • En nu ik toch bezig ben; Rivers of N’avi vond ik ook die verhaallijn missen. Je vaart alleen maar rond door Pandora. Iets wat je eigenlijk ook al ervaart als je buiten rondloopt, minus de heule vette n’avi animatronic dan. Al met al vond ik Pandora qua thematisering en details echt de moeite, maar de rides zelf zou ik met extreme wachttijden overslaan.
 • De Kilamanjaro safari was stiekem onverwacht nog een vet ritje. Waar ik had verwacht dat je door een savanne zou rijden in een motion controlled karretje a la Jungle Cruise, stond ik er van versteld dat ze toch echt met die waggies door de blubber manouvreren en een serieus informatief verhaal vertellen. Wij deden de safari toen het donker was, en ook al waren de leeuwen toen iets actiever (lekker brullen), ben je waarschijnlijk beter af overdag wanneer je ook wat beter zicht hebt op de andere dieren..

Volcano Bay – dag 3 (maandag)

Ok, volcano bay is geen disney park, maar als ik dan toch in Florida ben, wil ik ook naar een waterpark. En aangezien Blizzard Beach onder constructie was en Volcano Bay toch de nieuwste aanwinst in waterpretparkland is gingen wij een dagje plonzen naast de i4.

Tips;

 • Ga vroeg…of laat.. in ons geval maakte het niet zoveel uit, het was eigenlijk helemaal niet zo druk. In de ochtend was het wel wat rustiger dan in de middag, maar we hebben eigenlijk nergens lang voor een slide hoeven wachten. Alles was ‘ride now’ en hebben onze TapuTapu eigenlijk niet echt nodig gehad.
 • qua intensiteit zijn de slides boven in de vulkaan de vetste. Hier boven beginnen 3 slides, die je betreedt door in een ronde koker te stappen en waar een luik onder je voeten wegklapt, waardoor je gruwelijk hard naar benden suist. De rode slide is eigenlijk alleen recht naar beneden en de groene en blauwe slides hebben nog wat lekkere snelle bochten. Waarvan je toch wel met de groene slide het hardst kunt gaan.. protip; ga hangen op alleen je schouderbladen en hakken 🙂
 • De lazy river; klinkt saai als je net als wij adrenaline-junks bent maar deze rivier is echt heerlijk om (in een tube) in rond te hangen, en af en toe komt er een soort vloedgolf voorbij die het nog een beetje spannend houdt.

Epcot – dag 4 (dinsdag)

Tips;
 • eten, eten, eten.. met in het bijzonder het food and wine festival; wij hadden het geluk dat we er waren met dit heerlijke festival. Normaal is er al veel eten te vinden in de world showcase, maar nu staan er bij en tussen ieder land nog eens extra stalletjes met ‘kleine’ hapjes en drankjes…wat hebben wij gevroten..pff. Voor mij de highlights (niet perse van food and wine); icetea met lychee in China, caramel popcorn van Werthers Original in Duitsland, crispy pork belly uit brasil,
 • soarin’.. want dit is eigenlijk flight of passage, inclusief wind en geuren, exclusief ‘breathing’ banshee en wachttijden.

Bijzonderheden;

 • American pavillion; Deze audio-animatronic show is totaal over the top qua ‘MURICA fuck yeah!’ sentiment, maar wat zijn die audio animatronics goed gedaan zeg. Waar bij sommige attracties de animatronics een beetje houterig kunnen aanvoelen, liepen deze bewegingen extreem soepel en realistisch door de voorstelling, en ook de integratie met achtergronden was wel verfrissend om te zien..
 • De beverly challenge; in het coca cola club cool gebouw kun je een aantal dranken van rond de wereld gratis proeven. De kleurtjes zijn de meest chemische die je ooit hebt gezien, maar sommige soda’s zijn toch wel erg lekker. En ik had hoge verwachtingen van het drankje dat sommige tot kokhalzen kan brengen bij alleen het noemen van de naam, maar ik vond Beverly toch nog best te zuipen.. Het is eigenlijk gewoon heel erg bitter; als een tonic 2.0 zeg maar..
 • test track; vette ride, maar vond de thematisering toch wel een beetje tegenvallen. Eigenlijk is dit natuurlijk de voorloper op de Cars radiator springs racer in Anaheim, maar die is wel heel goed gedaan qua verhaal en thematiek. Bij test track voelde het (cru gezegd) soms een beetje als cardboard cutouts.
 • De finding Nemo ride; leuk gedaan, niet heel bijzonder, tot je ineens zonder dat we het wisten in het aquarium uitkomt. In de ride zie je nemo in verschillende schermen opduiken tot je bij de laatste schermen komt, die blijken transparant en zie je ineens een echte haai achter Nemo zwemmen..what? Na de ride kom je in een van het grootste aquarium ter wereld, waar haaien met schildpadden en heul veul andere vissen samen met duikers rondzwemmen. Ook hier zijn we niet zo’n fan van aquaria waarin grote dieren als dolfijnen ook in rondzwemmen, maar het toeval wil dat we op onze trip na WDW in costa rica een amerikaanse hebben ontmoet die vroeger werkte in dat aquarium. Schijnbaar zijn de dolfijnen vroeger getraind door de Amerikaanse marine voor ‘search and rescue’ missies en kunnen ze ook niet meer uitgezet worden in het wild, en wordt er heel goed voor de dieren gezorgd (er is schijnbaar ook nog een extra basin achter degene die je ziet).

 

Disney springs; aankomst-avond en terugreis-ochten

Toch krijgt dit ook nog even een kleine vermelding, want wat is het fijn om toch nog door zo’n mooi gethematiseerd gebied te lopen en te ervaren zonder dat je er een toegangsticket voor moet kopen. Disney springs is alleen shoppen en eten, maar de sfeer en aankleding maken het bijna net zo’n mooie beleving als in de andere parken. Plus dat je hier echt goed en lekker kunt eten. Onze favoriet; Homecomin’. Op en top amerikaanse keuken southern style, met crispy fried chicken and doughnuts, sweet honey icetea en porkribs met mac and cheese…mmm

Maar goed dat we er niet wonen of dat deze keukens bij ons in de buurt zitten, we zouden tonnetje rond worden.

Al met al een goed ding om van je bucketlist af te strepen, alhoewel ik wel denk dat er vast wel een volgend tripje naar WDW in zit, want Marlies vond het verrassend leuk en is inmiddels ook ietsjes meer pretpark-nerd geworden..

Bedankt voor het lezen, en keep up the good work mannen!
Groetjes,
John & Marlies

2 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.