Jullie mooiste Disney-aandenkens

In aflevering 191 van D-Tales bespraken Ralf, Michiel en Jorn hun meest favoriete en mooiste Disney-aandenkens. Van zeeppompjes uit Tokio tot een heuse door Walt Disney zelf ondertekende poster van Sneeuwwitje; we zijn erg trots op onze collectie.

Maar jullie verhalen zijn net zo bijzonder! Lees de mooiste herinneringen van:


Bram

Hallo Ralf, Jorn en Michiel,

Ik las zonet de Disney Roundup en zag dat jullie zochten naar verhalen over je dierbaarste Disney aandenken? Op moment van schrijven ben ik in eenmalig Disneyland Anaheim en Walt Disney World geweest en meerdere malen in Disneyland Parijs. Bij de twee Amerika reizen, wilde ik per reis een speciaal aandenken meenemen om de reis mooi te herinneren. Mijn favoriete Disney aandenken komt echter uit Walt Disney World.

Partner statue van Walt en Mickey, hand in hand

Walt Disney World was niet alleen mijn eerste bezoek aan een internationaal Disney park, het was ook mijn eerste keer in Amerika. Van alle Disney reizen die ik heb gehad, was deze waarschijnlijk wel het gaafste. Naast fan van Disney het bedrijf ben ik groot fan van Walt en de ideeën en innovatie waar hij voor stond. Mede hierdoor heb ik toen een bronzen beeld van de Partners Statue gekocht, welke ik nog steeds (en zeker nu met thuiswerken) elke dag bewonder op mijn bureau.

Naast dit beeld, heb ik ook nog een paar andere Disney items toegevoegd die me zeer dierbaar zijn: een replica van Rey’s lightsaber uit Galaxy’s Edge in Anaheim, een attractie poster van de originele Star Tours met twee stukjes filmstrip uit Disneyland Parijs en mijn Disney Taschen boeken. Via deze mail wil ik graag ook nog zeggen dat ik de podcast helemaal top vind en vind het mooi om te zien dat jullie zeker in deze tijd nog steeds elke week een topaflevering maken. Binnenkort ga ik me ook aanmelden als Donalteur!


Dennis

Beste Ralf, Jorn en Michiel,

Hierbij mijn inzending voor mijn dierbaarste aandenken van Disney. Een stalen Mardi Gras Doubloon. En dit heeft alles te maken met deze man, Arneil De Witt, de voormalige greeter bij het Port Orleans French Quarter resort.

In 2011 en 2012 heb ik Walt Disney World bezocht en beide keren verbleven wij in het Port Orleans French Quarter resort. Bij de deur stond deze greeter, Arneil de Witt, welke alle gasten een warm welkom heette en altijd tijd had voor een praatje als zij naar of van de parken terugkwamen. Ook deelde hij de bekende Mardi Gras kralenkettingen uit en de Dubbloons  (munten) waar New Orleans zo bekend om staat tijdens dit kleurrijke feest.

De kettingen en Doubloons (munten) welke er normaal worden uitgedeeld zijn van plastic en vooral gericht op de jonge bezoekers.

Ik raakte in 2011 na onze tweede ontmoeting met hem in gesprek, en toen werd het duidelijk dat er sprake was van een connectie.

Hij bleek namelijk Nederlandse roots te hebben en sprak ineens volledig Nederlands hetzij met een mooi Amerikaans accent, terwijl hij Nederland in zijn leven maar enkele keren had bezocht. Hij vertelde zelfs Prins Willem-Alexander te hebben ontmoet als gezant van Disney toen hij op bezoek in Florida was in de jaren 90. Het ene na het andere leuke verhaal over zijn connectie met Nederland lepelde hij op, en elke dag sinds dat gesprek spraken wij met elkaar als wij naar of van de parken kwamen.

Op een dag vertelde hij dat ie het “zo ontzettend leuk” vond om weer Nederlands te kunnen spreken en “Hollanders” te ontmoeten dat ie iets bijzonders voor ons had geregeld.Uit zijn broekzak toverde hij een stalen Mardi Gras Doubloon, deze waren volgens hem nu zeer zeldzaam geworden en gaf ons deze als herinnering aan ons bezoek. Nu weet ik natuurlijk niet of dit allemaal waar is, maar feit blijft dat hij van ons nóg grotere Disney fans heeft gemaakt dan we al waren. 

Op een dag vertelde hij dat ie het “zo ontzettend leuk” vond om weer Nederlands te kunnen spreken en “Hollanders” te ontmoeten dat ie iets bijzonders voor ons had geregeld.Uit zijn broekzak toverde hij een stalen Mardi Gras Doubloon, deze waren volgens hem nu zeer zeldzaam geworden en gaf ons deze als herinnering aan ons bezoek. Nu weet ik natuurlijk niet of dit allemaal waar is, maar feit blijft dat hij van ons nóg grotere Disney fans heeft gemaakt dan we al waren. 


Roland

Beste Ralf, Jorn en Michiel,

Allereerst ontzettend bedankt voor de bijdrage die jullie dagelijks leveren aan mijn magiebeleving van Disney. Zeker in deze moeilijke tijd is het fijn om onze mooiste Disney herinneringen te delen met elkaar. Jullie zorgen hiervoor en maken dit mogelijk. Fantastisch en keep up te good work! 

Aangezien ik eigenlijk vandaag in Galaxy’s Edge zou staan in Florida met mijn gezin, stuur ik jullie een e-mail om dit gemis een positieve draai te geven. Dat we daar zouden staan, begon eigenlijk al vele jaren daarvoor, in februari 2004, toen ik mijn vrouw in Disneyland Parijs ten huwelijk had gevraagd. Ik had er een mooi en geheim plan van gemaakt.

De avond daarvoor verraste ik haar met een hoop kaarsjes en lekkere hapjes waarbij ik vertelde dat we de andere dag naar Disney zouden gaan. Uiteraard wist ze toen nog niet wat er precies ging gebeuren, maar een reisje naar Disney was toen al sowieso een groot feest voor ons. 

De dag erna zou ik haar ergens in de avond en rond het kasteel ten huwelijk vragen. Het was een koude dag, maar het Lion King Carnaval dat in die periode het thema was, maakte alles goed. Eenmaal zover, was ik ontzettend nerveus. Hoe zoek je  een rustig en romantisch plekje uit in de buurt van het kasteel zonder gestoord te worden. De timing was cruciaal. Toen cast-members alles gingen afzetten voor de laatste parade, zag ik mijn kans. In eerste instantie liet een cast-member mij niet meer richting kasteel gaan, maar toen ik heel stiekem mompelde “proposal” en lief glimlachte, werd ik meteen doorgelaten en kreeg ik 5 minuten de tijd. De stress was maximaal en gelukkig kon ik mijn aanstaande snel overtuigen om toch maar even op het koude bankje te gaan zitten. Allerlei woorden kwamen uit mijn mond, maar niet de woorden die ik zo zorgvuldig van tevoren voorbereid had. Het was een warrig verhaal, maar de boodschap en intentie kwam gelukkig over. Toen ik de prachtige kleurrijke ring van plastic (mijn vrouw is niet zo van de juwelen…) over haar vinger schoof, waren de 5 minuten inmiddels voorbij en gingen we helemaal stralend naar de lichtjesparade kijken. De andere dagen in het park waren fantastisch. Ik kon me eindelijk ontspannen en we hebben heerlijk gebabbeld over hoe ons huwelijk eruit zou komen te zien. En niets is mooier om dit te kunnen doen in een Disneypark natuurlijk. 

De foto’s uit die tijd zitten in een plakboek. Echt vintage als ik er nu weer naar kijk. Uiteraard was er geen fotograaf in de buurt tijdens het aanzoek, maar mijn vrouw weet dit altijd met veel creativiteit op te lossen! Met letterlijk knippen en plakken kwam je toen ook al een heel eind. ? 

Nu nog steeds samen met onze twee kinderen genieten we maximaal van alles wat met Disney te maken heeft. Zoals ik al zei zouden we deze weken in Walt Disney World zijn geweest, maar ik weet zeker dat dit zeker nog goed gaat komen met een beetje geduld. Opnieuw voorpret beleven is ook geweldig, het dromen en uitkijken naar begint gewoon weer opnieuw!


Carlo

Hoi mannen! 

In 2018 ben ik met mijn ouders en vriendin op een rondreis door Californië geweest. Vele hoogtepunten meegemaakt, waaronder de nationale parken en Las Vegas. Maar een bezoek aan Disneyland Anaheim blijft je toch bij. Samen met mijn vriendin ben ik in veel attracties geweest en heb ik genoten van alle dingen, van de gebouwen, attracties tot aan de mooie natuur. We hebben zelfs een evacuatie mee mogen maken in de Haunted Mansion, we kwamen ter stilstand bij de grote balzaal dus kregen alle technieken te zien hoe de ghosts bewegen.

Maar mijn aandenken aan deze reis is toch wel mijn toen verkregen Mickey Mouse speldje uit het park. Ben namelijk een groot speldjes verzamelaar van pretparken, dierentuinen en voetbal, maar deze vanuit Amerika is wel heel speciaal!


Mathieu

Beste allemaal,

Mijn dierbaarste Disney aandenken is het Partners beeldje met Walt en Mickey. 
Sinds ik afwist van andere Disney parken dan die in Parijs was het mijn droom om alle parken in de wereld te bezoeken.

Ik heb het Partners beeld altijd mooi gevonden. Het is voor mij het symbool voor mijn hobby en aanzienlijk onderdeel van mijn leven; Disney. Daarom wilde ik deze twee vrienden graag in het klein hebben. Ik zag het beeld steeds in de Village in Parijs maar dacht dan ‘dat komt nog wel’.

In elk park waar ik kwam werd er samen met mijn vriendin gezocht naar het beeld. Maar nergens kon ik het vinden. Nadat Shanghai het lijstje voor mij compleet maakte in 2016 (Florida 2012, Tokyo 2013, Hong Kong 2014, Anaheim 2014) was er een droom uitgekomen, maar het beeld om die droom te vieren was er nog steeds niet. In geen één park was het (tijdens mijn bezoek) te krijgen. 

Ook in Parijs was er geen beeld meer te vinden. Online was het wel te koop, maarja… dat was niet speciaal.
Uiteindelijk het beeld toevallig tegen gekomen boven op een kast in de kristal winkel in het kasteel van het ‘thuis park’. Gelukkig!

Eind goed al goed… hij staat inmiddels al even te pronken in onze woonkamer!


Nico

Dag heren!

Zoals bij vele dingen is het steeds moeilijk om je favoriet aan te duiden dus daarom hier 5 Disney-dingen waar ik persoonlijk wel trots op ben we te hebben (met foto’s)!

Mickey Mouse is op 18 november 2018 90 geworden en in Parijs gaven ze daarom unieke pins uit. Naast de aangekondigde pin met de datum er op was er als verrassing ook een reeks van 5 pins met telkens een Mickey uit een ander tijdperk van Steamboat Willie tot de moderne look van in de animatiereeks. Voor de meeste mensen zijn het gewoon hele leuke pins maar voor mij zijn ze nét iets extra omdat ook ik het daglicht voor het eerst zag op 18 november (maar uiteraard wel enkele jaren later).

Ik heb ook al het geluk gehad om 2 keer met de Disney Cruise Line mee te mogen varen en de routes waren niet van de minste: In 2018 vertoefde ik 12 dagen aan boord van de Disney Magic met vertrek in Dover om over de Atlantische Oceaan tot in New York te varen (de WestBound TransAtlantic ofwel WBTA). Vorig jaar mocht ik vanuit San Diego (Californië, uiteraard na enkele dagen Anaheim) met de Disney Wonder door het Panamakanaal naar Galveston in Texas (EastBound Panama Canal ofwel EBPC). De cruise-ervaringen waren zelf uiteraard al fantastisch maar op de laatste (volledige) dag aan boord kregen we per kajuit ook nog een aandenken mee: een litho op A3-formaat speciaal ontworpen voor die specifieke cruise.

Ook in 2019: Voor het eerst meegedaan aan een RunDisney-event en dat in Parijs. En meteen de 36K challenge want… als we dan toch gaan afzien doen we het meteen goed. Dit waren mijn eerste echte loopwedstrijden (ook buiten Disney) en dan zijn de medailles die je achteraf krijgt toch net iets meer dan een stuk metaal. Ja, (3 maal) het gevoel om de finishlijn over te lopen is fantastisch, zeker na de halve marathon. Het was voor mij een beetje surreëel. Ik besefte nog niet goed wat ik net gedaan had tot een minuut later iemand een medaille rond mijn nek hing en dan drong het pas werkelijk tot me door. I did it. Die trots heb ik nog steeds telkens ik de medailles zie. Daarbovenop is het ook nog eens motivatie om buiten te komen om weer enkele kilometers te gaan lopen.

Mijn laatste aandenken is iets heel kleins. In 2018 was er voor Infinity-jaarpashouders een gala-avond voor de 10de verjaardag van de Tower of Terror. Naast een heel mooi programma en een draagtas kregen we ook een bagagelabel. Dat hangt nu standaard aan mijn reistas wanneer ik op een Disney-vakantie vertrek. Niet alleen omdat het handig is mijn tas snel te herkennen, het is ook een ijsbreker in de Amerikaanse resorts. Amerikaanse Disney-fans herkennen het HTH-logo en spreken me aan dat ze het leuk vinden waarop een gesprek volgt waarin ik zeg dat ik uit Europa kom en een jaarpas heb voor Parijs…

Verder ook nog even dit: Bedankt voor al die uren luisterplezier, de tientallen tips voor de pretparken, de grappen over bevroren bananen en alle updates over wat er zich afspeelt in de grote wereld van Disney.
Stay safe!


Louis

En om het verhaal van Louis compleet te maken. Het complete verhaal:

De D-Tales aflevering over je favoriete Disney aandenkens was weer een genot om naar te luisteren. De verborgen pareltjes onderling, de verbazing en waardering daarvoor lieten de liefde voor Disney duidelijk horen. En later te zien. 

Mijn favoriete aandenken stuurde ik later in. Het Partner Statue volledig in marmer uitgevoerd. Dit heb ik gekocht in Disneyland Parijs in 1998. In Merlin l’Enchanteur, de shop met luxe Disney artikelen onder het kasteel. Alleen daarom al een speciale herinnering.

Het geeft voor mij zoveel weer. Alles waar Walt Disney voor stond. Zijn ideeën, zijn visies en het waarmaken daarvan. Het vertellen van verhalen, mensen inspireren, mensen motiveren. De wereld een betere plek maken voor elkaar.

Zelf vind ik het inspirerend om te zien hoe Disney in staat is om de wereld achter je te laten en je onder te dompelen in compleet andere wereld. En hoe goed hierover is nagedacht. Die details motiveren om het beste uit elke situatie te halen.

Mensen een totaal ervaring te geven.

De liefde voor Disney is ontstaan in 1984. Zoals ik eerder vertelde was ik als 10 jarig jongetje in Disneyland Anaheim. Disney was nog niet zo bekend als nu in Nederland. Er was de Donald Duck, en er kwamen films in de bioscoop. Daar hielt het wel mee op. Maar de eerste stappen over Main Street zal ik nooit vergeten. Ik was echt terug in de tijd. De magie kroop in mijn lijf. De Enchanted Tikki Room, de Great Moments with Mr. Lincoln (was die man echt?), Haunted Mansion en uiteraard de Pirates of the Caribbean. Dit maakte een onwisbare indruk op me. Dit was storytelling zoals het hoort. 

Van dit bezoek heb ik ook nog een aandenken.

De liefde voor Disney bloeide midden jaren 90 weer op. Vooral de Animated Classics. En de drang om ze zelf allemaal in bezit te hebben. De collectie werd eerst op VHS gespaard, en opeens was daar DVD. Lange tijd hebben ze naast elkaar gestaan. De VHS versie en de DVD versie. Zo bezit ik nog de eerste zes dvd’s die uitgeven zijn door Warner Home Video (Benelux BV). Pinokkio, Dombo, Alice in Wonderland, Lady en de Vagebond, 101 Dalmatiërs en Jungle Boek. Later heb ik her-uitgaves er bij gekocht. Want mijn vrees werd waarheid. Nu op een schijf alle versies staan, orgineel/ondertiteld/nederlands gesproken, hoe gaat Disney dit doen. Door special editions uiteraard. Van verschillend classics heb ik meerdere uitgaves. De Collector’s DVD Gift sets van Cinderella, Aladdin en de Lion King zijn me dierbaar. Maar nog even terug naar VHS. In die tijd was het niet mogelijk om aan een classic te komen: Fantasia. Die VHS was nergens te vinden. Een niet complete serie dus. Echter als een huwelijkscadeau kwam deze alsnog in de collectie. 

Voor Fantasia 2000 zijn we speciaal naar Rotterdam geweest. In de Imax de film beleeft. Het programma boekje heb ik nog, net als de tickets. Uiteraard staat de Fantasia Anthology DVD set in de kast.

Als laatste aandenken en mijn tweede pronkstuk is Disney’s Mural of Memories. Een schilderij of beter gezegd een cel ter ere van 75 jaar Disney. Een prachtige weergave van de classics. Er zijn er slechts 3000 van. Een daarvan hangt met certificate of authenticity achter gesloten zegel op mijn werkkamer.   

Er zijn zovele aandenkens. Voor elke Disney liefhebber. In allerlei vormen. Iedereen krijgt een ‘warm’ gevoel bij zijn of haar aandenken. Is meteen terug in of bij Disney.

En dat is de bedoeling: 

To all who come to this happy place; welcome.

Heren, blijf vol liefde, passie en enthousiasme D-Tales maken. Ik kijk er elke week naar uit. Niet alleen vanwege alle Disney nieuws maar ook vanwege jullie. Het is alsof je als luisteraar erbij bent. Of beter gezegd: er bij hoort!


Eén reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.