Komt Disney+ als eerste naar Nederland?

Disney+, de nieuwe streamingdienst waar het bedrijf al geruime tijd aan werkt, zou later dit jaar gelanceerd worden. Het moet de concurrentie aan gaan met Netflix, Hulu, Amazon Prime en andere streamingdiensten zoals het binnenkort te lanceren Apple Video. Om zeker te zijn van een goede start bekijkt Disney nu de mogelijkheid om de dienst in een kleiner land met goede technische infrastructuur uit te testen – Nederland!

Dat blijkt uit een artikel van The Information, welke gequote is door de Nederlandse nieuwssite nu.nl. Volgens het artikel weten ingewijden te melden dat Nederland mogelijk als technisch testland gebruikt zal gaan worden om alle laatste plooien glad te strijken voordat men de dienst grootschalig lanceert in het al erg drukke medialandschap in de Verenigde Staten. De dienst zal daardoor al geruime tijd voor de officiële lancering eind 2019 in Nederland online komen; een exacte datum daarvoor wordt niet in het artikel vermeld.

Waarom Nederland?

Een reden waarom men de dienst als test in Nederland zal lanceren wordt niet genoemd; behalve het feit dat men graag de dienst technisch goed door wil testen. Maar dat ons land daar uitermate geschikt voor is, is niet geheel vreemd.

Nederland staat bekend om de hoge internetpenetratie, goede breedbandvoorzieningen en snelle adoptie van nieuwe diensten zoals bijvoorbeeld Netflix. Deze streamingdienst is nu bij zo’n 2,4 miljoen huishoudens beschikbaar, ruim een derde van het totaal aantal huishoudens in Nederland.

Daarnaast is het geen geheim dat Disney het bedrijf BAM Tech Media gebruikt voor de ontwikkeling van Disney+. In 2017 nam The Walt Disney Company een meerderheidsbelang in het bedrijf en onlangs lanceerde het, succesvol, het streamingplatform voor sport: ESPN+. BAM Tech Media heeft locaties in New York en San Francisco, maar ook in Amsterdam. Misschien dat dit heeft meegespeeld met de keuze voor een testland voor Disney+?

En België dan?

België wordt helaas niet genoemd in het artikel van The Information. De kans is groot dat je in Vlaanderen niet mee kan doen aan de test; mocht die er überhaupt komen. Het gaat vooralsnog om geruchten; er is nog niks officieels over bekend gemaakt.

DisneyLife

Dat Disney graag de dienst kleinschalig zou willen testen in ons land heeft volgens ingewijden ook te maken met ervaringen rond de lancering van DisneyLife in het Verenigd Koninkrijk. Deze streaming videodienst die in 2015 enkel in het Verenigd Koninkrijk gelanceerd werd, had redelijk wat technische problemen bij de start. Voor Disney+ wil men een goed werkend, opgepoetst product lanceren en dan is een test in een klein taalgebied zoals Nederland een perfecte manier om eerste ervaringen op te doen.

Wat kunnen we verwachten van Disney+?

Disney+ wordt het antwoord van Disney op Netflix: een geheel eigen streamingdienst waarmee Disney in één klap een eigen distributiekanaal heeft. Men heeft direct contact met de klant en volledige controle over de inhoud en gebruikservaring van de dienst.

Na de overname van Twentieth Century Fox heeft Disney een enorme bibliotheek aan content die men via het platform kan gaan ontsluiten. Niet alleen van Disney, maar ook van Pixar, Lucasfilm, Marvel en National Geographic.

Naast de enorme schat aan klassiekers die Disney uit de kluis kan toveren, werkt men ook hard aan exclusives – exclusieve series en documentaires die enkel via Disney+ te zien zullen zijn. Inmiddels heeft Disney onder andere het volgende bekendgemaakt:

  • Twee series over Star Wars: The Mandalorian en een nog titelloze serie die voorafgaat aan de gebeurtenissen in Star Wars: Rogue One.
  • Marvel series over Loki en Scarlet Witch, met zowel Tom Hiddleston (Loki) en Elizabeth Olsen (Scarlet Witch) die hun rollen uit de Avengers-films voortzetten.
  • Series over High School Musical, The Muppets en Monsters Inc.
  • De documentaire van Leslie Iwerks over Walt Disney Imagineering – een 6-delige serie van elk een uur!! – en een documentaire over de dames van Ink and Paint.
  • Premières van bioscoopfilms die als eerste op Disney+ zullen verschijnen; Captain Marvel is de eerste film die niet op Netflix, maar op Disney+ zal verschijnen.
  • De Pixar SparkShorts – korte animatiefilmpjes gemaakt door medewerkers van Pixar.

We blijven de ontwikkelingen rond Disney+ op de voet volgen; ook in onze wekelijkse podcast D-Tales komen we regelmatig terug op de plannen voor de streamingdienst. Hou onze social media in de gaten!

We hebben Disney Nederland officieel om een reactie gevraagd en zullen het artikel bijwerken.

4 reacties

  1. Kan het niet afwachten

  2. […] Komt Disney+, de in ontwikkeling zijnde streamingdienst van Disney als eerste naar Nederland? […]

  3. […] is niets gezegd over de eventuele test in Nederland waar wij het eerder over […]

  4. […] wij eerder dit jaar al schreven is Nederland uitgekozen tot testland van de nieuwe streamingdienst van Disney. Het is zo’n belangrijke, grote verschuiving voor […]

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.