Marvel’s Avengers Endgame

Hoe schrijf je een recensie over een film waarbij bijna elke scene een spoiler is? Waarover je haast niks kan zeggen omdat je het verhaal geheim wilt houden. Een film waar zoveel filmliefhebbers reikhalzend naar uitkijken en waarvoor de regisseurs persoonlijk een brief aan alle fans hebben geschreven onder de noemer #DontSpoilTheEndgame. Ik ga het proberen…

Dit is de geheel spoilervrije* recensie van Marvel’s Avengers Endgame.

*Spoilers van eerdere Marvel-films, tot aan Captain Marvel, kunnen wel voorkomen.


Het verhaal

De film begint op exact hetzelfde moment waar de vorige Avengers-film, Infinity War, mee eindigde: de Thanos Snap. We zien op vrij emotionele wijze wat voor gevolgen deze knip met de vingers heeft aangericht. Dat woord zal nog vaker voorbij komen; de hele 3 uur durende film is één emotionele achtbaan.

De overgebleven superhelden zijn er verloren aan toe. Tony Stark bevindt zich in het ruimteschip van The Guardians of the Galaxy. De motoren zijn uitgevallen en de zuurstof raakt ook bijna op. Hij is daar enkel met Nebula om hem gezelschap te houden.

Terug op Aarde zijn de overgebleven Avengers al snel een plan aan het smeden om Thanos op te sporen en de snap ongedaan te maken. Captain America, Black Widow, Hulk en Thor krijgen hulp uit onverwachte hoek: een oude onbekende is op Aarde gearriveerd om The Avengers een handje te helpen – Captain Marvel. Met deze nieuwe aanwinst moeten ze Thanos toch zeker aankunnen? En waar was Ant-Man ookalweer gebleven?

Dat is eigenlijk het enige wat ik kan, en wil, zeggen over het verhaal. Of het ze lukt? Wat het plan precies is? Wat ze ervoor moeten doen en wie ze er onderweg allemaal bij tegenkomen is veel te gevoelig voor spoilers. Het zou echt een mijnenveld zijn om het verhaal uit te doeken te doen zonder te veel weg te geven. Maar met een looptijd van ruim 3 uur en de twee alinea’s hierboven slechts de eerste 20 minuten beschrijvend…kan je je klaarmaken voor een intense rit!

Emotionele achtbaan

Als ik Avengers Endgame moet vergelijken met Avengers Infinity War valt het vooral op dat deze film een stuk rustiger is qua actie en veel meer leunt op de emotie. Het is werkelijk een emotionele achtbaan; je gaat van tranentrekker-scenes naar volle actiescenes. Hoewel die laatste een stuk minder aanwezig zijn dan in eerdere Marvel-films. 

Zonder al te veel uit de doeken te doen over het hoe en waarom, is Avengers Endgame overduidelijk een eerbetoon aan de volledige Marvel Cinematic Universe. Een film-canon wat inmiddels 10 jaar loopt en meer dan 20 films telt. De Russo broers hebben daarmee een perfect slotstuk geschreven en geregisseerd voor de huidige opzet van de MCU.

Van individuele superheldenfilms toewerken naar een overkoepelend verhaal en elke 4 à 5 films alle helden bij elkaar laten komen in een Avengers-film. Van die opzet gaat Marvel afscheid nemen. Zonde, want het zorgt er bij fans voor dat alle films aan elkaar gelinkt zijn en je ze allemaal moet zien om het hele verhaal te snappen, maar tegelijkertijd maakt dat het voor beginnende kijkers ook te complex. Hoeveel films moet je gezien hebben om überhaupt deze film te snappen?

In de nieuwe opzet zullen Marvel-films veel meer op zichzelfstaande verhalen zijn. Af en toe een film niet zien kan dan minder kwaad.

Humor

Eén onderdeel waarmee Marvel Studios zich heeft weten te onderscheiden van de rest is de humor. Men is niet vies van zelfspot en sommige karakters lijken zelfs alleen aanwezig om af en toe de ‘comic relief’ te zijn. Maar het werkt. De balans in humor is precies goed; het wordt nooit te veel zodat het gaat afleiden. En het zorgt ervoor dat veel serieuze scenes een luchtige smaak krijgen.

Ik ben in ieder geval erg blij dat men bij Thor Ragnarok gekozen heeft voor een comedy-regisseur zodat we de komische kant van Chris Hemsworth hebben leren kennen. Dat wordt in Endgame alleen maar meer naar voren gebracht.

Conclusie

Moet jij deze week (of later, mag ook) naar Avengers Endgame gaan in de bioscoop? Of kan je beter wachten tot hij op Disney+ te vinden is later dit jaar?

Als je een Marvel-fan bent dan is je besluit al gemaakt. Dan zat jij waarschijnlijk afgelopen nacht al in de bioscoop om de eerste voorstelling bij te wonen of liggen je kaartjes al klaar. Endgame zal voor jou dan een extra emotionele waarde hebben en hopelijk een bevredigend slotstuk van deze verhaallijnen zijn. Een zakdoek meenemen is geen overbodige luxe.

Ben je geen Marvel-fan? Chapeau dat je het al zover hebt gehaald in deze recensie! Maar ook dan is Avengers Endgame gewoon een hele gave actiefilm. Een echte bioscoopfilm. Een klein beetje voorkennis van de Marvel Cinematic Universe is handig, maar ik denk dat je je ook zal vermaken als je bijna niks weet. Het is handig om vooraf in ieder geval Infinity War gezien te hebben omdat het verhaal daar naadloos op aansluit; maar je hoeft heus niet alle 22 films afgevinkt te hebben.

Kortom: Marvel’s Avengers Endgame is een pop culture fenomeen. Zo’n film die je gezien moet hebben, waar iedereen het over had. Je zal geen spijt krijgen en met ruim 3 uur wordt je ook rijkelijk beloond met prachtige gevechten, special effects en af en toe die emotionele knauw. Ga wel vooraf goed naar de wc!

2 reacties

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.