Disneyland Paris tips & tricks

Voor het eerst naar Disneyland Parijs? Deze pagina staat boordevol handige weetjes, basisinfo en de absolute must-sees — plus de meest relevante afleveringen van D-Tales!

Wanneer te gaan?

Wat is de beste tijd van het jaar om te gaan? We bespraken het in D-Tales #139

Dit is een extract van D-Tales 139, de complete aflevering vind je hier

Hoe te gaan?

Disneyland Paris is goed met de auto te bereiken, ongeveer 5 uur rijden vanaf Utrecht. Het vliegtuig is ook een optie en sinds kort rijdt ook de Thalys weer rechtstreeks naar Disneyland Paris. We spraken over deze manier van reizen in D-Tales #146.

Dit is een extract van D-Tales #146 – Met de Thalys naar Parijs, de complete aflevering vind je hier
Foto: Dutchreview.com

De basis info

Het Disneyland Resort bestaat naast hotels, het uitgaansgebied (lees: winkels, restaurants, dinnershow en bioscoop Disney Village) en wat randverschijnselen uit twee parken: het Disneyland Park (the classic, met kasteel enzo) en het Walt Disney Studios Park (kleiner en minder uitgebreid aangekleed, gebaseerd op films. Controleer even welke toegangskaarten je hebt: voor slechts 1 park, of – meer gangbaar, zeker als je in een Disney hotel verblijft de standaard – de zogenaamde hopperpas waarmee je onbeperkt tussen beide parken kunt wisselen. De twee parken liggen op tien minuten loopafstand van elkaar.

In 2017 hebben we een uitgebreide audiotour opgenomen in Disneyland Parijs, waarin we alle details en geheimen van de vijf themagebieden bespreken. Deze audiotour is te koop voor 5 euro op Bandcamp.

Disneyland Park

Het Disneyland Park is het grote en bekende park met het kasteel, wat de meeste mensen voor ogen hebben als ze het over Disneyland hebben. Het is onderverdeeld in vijf ‘landen’, elk met een eigen verhaal en sfeer.

Big Thunder Mountain in Disneyland Parijs
 • Main Street USA
  De entree, een straat gemodelleerd naar small-town America rond de eeuwwisseling (niet de meest recente). Winkels, restaurants en meet & greets met characters. Ook de parade komt hier dagelijks langs en je vindt er meteen aan de linkerkant bij binnenkomst City Hall, waar je met al je vragen terecht kunt en bijvoorbeeld ook alvast een restaurant kunt reserveren.
 • Frontierland
  Het Wilde Westen. Belangrijkste rides zijn Phantom Manor (het spookhuis) en Big Thunder Mountain, de bekende achtbaan met het op hol geslagen mijntreintje.
 • Adventureland
  De jungle, het verre oosten, Afrika… Alles wat exotische avonturen uitstraalt! Belangrijkste attracties: Indiana Jones (achtbaan), Pirates of the Caribbean (boottocht langs piratenscenes)
 • Fantasyland
  Het Disney-sprookjesrijk met alle klassiekers die je verwacht: Dombo het vliegende olifantje, It’s A Small World, de darkrides van Sneeuwwitje, Peter Pan, etc
 • Discoveryland
  Het land van de toekomst met als highlights Hyper Space Mountain (achtbaan in Star Wars thema), de 3D vluchtsimulator Star Tours 2, Buzz Lightyear (schieten op tientallen doelwitten waar je langsrijdt) en Autopia (kinderen mogen zelf een auto besturen).
Space Mountain in Discoveryland

Ook niet te missen (check de tijden in het programma als je er bent) zijn de dagelijkse parade en vooral de nieuwe avondshow Disney Illuminations. Vooral die laatste is een must-see, adembenemend! Zorg op tijd voor een goed plekje langs de route voor goed zicht! De Paraderoute staat duidelijk aangegeven op de gratis plattegrond die je bij de ingang onder het treinstation kunt meenemen en loopt grofweg van naast Small World naar het begin van Main Street. Vooral aan het begin van de route, vlak voor Small World, is het vaak het rustigst met goed zicht. Langs Main Street is het al te vaak vechten voor een plekje. Bij Illuminations wil je goed zicht op het kasteel. Een plekje op het centrale plein zonder een boom in je kijklijn is ideaal.

Ten tijde van veel gesloten attracties wegens onderhoud deelden we onze favoriete rides en bezigheden in het park buiten de grote rides om — de verborgen juweeltjes van Disneyland Parijs!

Dit is een extract van D-Tales #011: Wat te doen in Parijs naast de grote rides? De vollediger aflevering vind je hier.

Walt Disney Studios

Het Walt Disney Studios Park

Het Walt Disney Studios Park is een stuk kleiner dan het Disneyland Park, maar bevat meerdere niet te missen attracties die zeker de moeite waard zijn!

De absolute must-see daar is Tower of Terror. Lekkere thrill en prachtig aangekleed, niet te missen! Ook tof zijn Rock n Rollercoaster (achtbaan in het donker op de muziek van Aerosmith met voor muziekfreaks een toffe wachtrij vol memorabilia), Crush Coaster (lange wachtrij maar heel vermakelijke achtbaan in Finding Nemo thema), de 3D darkride Ratatouille en de Motor Stunt Show voor jongetjes en kerels die van snelle auto’s en vuur houden. Voor de allerkleinsten zijn Cars, Aladdin’s vliegende tapijtjes, Toy Story Playland, Animagique en Playhouse Disney Live On Stage heel leuk.

Op dit moment staat het Walt Disney Studios Park aan de vooravond van een flinke uitbreiding, die de komende jaren voor wat bouwoverlast kan zorgen en al dan niet tijdelijk gesloten attracties, maar er komen veelbelovende nieuwe themagebieden voor terug. We bespraken al deze plannen in D-Tales 99, toen ze net net bekend waren gemaakt.

D-Tales #099 – Twee miljard voor Disneyland Paris!
Concept art van hoe het Walt Disney Studios Park er over een paar jaar uit moet zien.

FastPass

Een heel handige gratis service is Fastpass. Bij de belangrijkste attracties (te herkennen aan een FP logo op de parkplattegrond) kun je op vertoon van je toegangskaartje een Fastpass afhalen, waarop een tijdsframe staat van een half uur later die dag waarop je terug kunt komen om zonder wachten (of in ieder geval stukken minder) meteen naar binnen te kunnen. Naarmate het een drukke dag is en er dus veel Fastpasses worden aangevraagd is dat tijdsframe steeds later op de dag tot de Fastpasses op zijn voor die ride, dan kun je alleen nog via de normale ingang. Ook kun je maar 1 Fastpass per keer op zak hebben dus kunt pas weer een nieuwe halen als de ander is gebruikt, maar met een beetje planning is het echt heel handig. Het is gratis en bespaart je heel wat tijd in de wachtrij, dus vergeet dit zeker niet!

Meer weten over de geschiedenis van Fastpass en hoe het in de verschillende Disney-parken wereldwijd werkt? Daarover gaat D-Tales #94.

D-Tales #094 – 20 jaar Disney’s FastPass

Eten

Qua eten zijn er grofweg drie opties in Disneyland: fastfood counterservice, all you can eat buffetten en restaurants met bediening aan tafel. De fastfood restaurants verschillen nogal in kwaliteit en helaas ook snelheid, deze mijdt je het beste rond traditionele etenstijden want je staat op zo’n dag al lang genoeg in de rij. Ook is het niet overal alleen friet en hamburger, sommige restaurants bieden gerechten die qua thema aansluiten bij waar ze te vinden zijn. In Fuente del Oro in Frontierland kun je bijvoorbeeld tortilla’s en chili con carne krijgen, in Toad’s Hall in Fantasyland Britse fish and chips.

Het bekende restaurant uit de Disney/Pixar film Ratatouille in Walt Disney Studios Park

Een buffet kan ook heel handig zijn: een vaste prijs, niet wachten op de ober en flink wat keuze – tot je vol zit. Er zijn er meerdere in beide parken, waarbij mijn favoriet Café Agrabah in Adventureland is: prachtig aangekleed en helemaal in stijl alleen mediterrane gerechten.

De restaurants met bediening hoeven niet duur te zijn: de meesten hebben al een drie-gangen-menu voor minder dan dertig euro.

In D-Tales 96 hebben we onze persoonlijke favorieten uit het restaurantaanbod besproken.

D-Tales #096 – De Grote Disneyland Paris Restaurant Special

Voor de buffetrestaurants en de restaurants met bediening aan tafel is het absoluut om vantevoren te reserveren, zeker in weekends en hoogseizoen. Het kan rond etenstijden heel druk zijn in de restaurants en dan wil je na een lange dag lopen niet ook nog eens van het ene volle naar het andere volle restaurant lopen om uiteindelijk genoegen te moeten nemen met iets wat je niet wil. Reserveren kan in je hotellobby, vooraf via telefoonnummer +33 1 60304050 en ook in bv City Hall in het Disneyland Park (het info-bureau vlak na de ingang).

Sinds 1 mei 2018 biedt Disneyland Paris ook de optie online te reserveren. Deze optie is nog in een testfase maar is zeker een aanrader: al maanden van tevoren je plekje reserveren!

Aanraders, op niveau bediening aan tafel:

 • Inventions
  Zit in het Disneyland Hotel, buffetrestaurant met Disney figuren die langs je tafel komen. Zeker niet goedkoop, maar wel heel erg lekker en door de buffetvorm en de figuren die langskomen ook heel erg geschikt voor de kinderen.
 • California Grill
  Vlak naast Inventions, is a la carte ipv buffet. Daardoor misschien mindere keuze voor met al te jonge kinderen, maar wel heel erg lekker eten.
 • Annette’s Diner
  In Disney Village. Friet en hamburgers, maar dan goed gedaan in een 50’s US Diner stijl.
 • Bistro Chez Remy
  In het Walt Disney Studios Park, het nieuwste restaurant. Gethematiseerd alsof je formaat rat bent, dus oversized props. Beperkte kaart, maar echt aanrader, hun steak is super.
 • Walt’s – An American Restaurant
  Amerikaanse cuisine, uitzicht op Main Street. Elke kamer hangt vol prachtige concept art van de attracties en themalanden.
 • Captain Jack’s Restaurant
  Vlak bij de attractie Pirates of the Caribbean, veel vis en mediterrane gerechten. Het leukst aangeklede restaurant, je waant je op een tropisch strand in de avond.
 • Silver Spur Steakhouse
  In Frontierland, texmex.

Een heel compleet overzicht inclusief menukaarten en prijsindicatie is te vinden op http://www.dlrpmagic.com/planning/dining/restaurant-menus/

Tip: laat je restaurantkeuze afhangen van de openingstijden van de parken: sluiten ze relatief vroeg in het laagseizoen, ga dan na sluitingstijd eten in één van de restaurants in Disney Village. Als het park lang open is opteer je voor een restaurant in het park zelf.

Overnachten

Foto van het Disneyland Hotel in Parijs
Het Disneyland Hotel markeert de ingang van het Disneyland Park in Parijs

Overnacht je in een officiëel Disney hotel? Dan handig om te weten als je vroeg wakker bent: de parken gaan om 10 uur ’s ochtends open, maar als hotelgast van een Disney-hotel mag je tussen 8 en 10 al een paar attracties bezoeken in het Disneyland Park. De wachttijden zijn dan echt nihil waardoor je in twee uur een flinke lading dingen al kunt doen en dan wellicht richting een vroege lunch kunt struinen terwijl de massa binnenkomt. Check even tot hoe laat het ontbijt in je hotel wordt geserveerd, misschien eerst wat attracties meepikken tijdens die uren en dan pas een ontbijt?