Cheesburger Springrolls

Deze geliefde snacks kwamen een paar jaar geleden als test in de Adventureland Egg Roll Cart en kregen een beetje een cultstatus. Maar op een dag – POOF! – ze verdwenen, tot grote ergernis. Maar – voor nu, hoe dan ook! – ze zijn terug! Wij gaan ze maken.

Ingrediënten

  • 500 gram rundergehakt
  • 1 ui gesnipperd
  • 1 ei losgeklopt
  • 4 ‘partysticks’ augurken gesnipperd
  • 2 eetlepels ketchup
  • 2 theelepels mosterd (beetje sterke is lekker)
  • 1 eetlepel BBQ saus (Smokey)
  • Peper en zout
  • 1 pak filodeeg (vriezer, AH) of loepiavellen (toko)
  • 1 pakje cheddar cheese (Country Cow, AH)

Klaarzetten

Snijplank
Koksmes
Hapjes- of Tefalpan
Spatel en klein kwastje
Lepel en tang
Frituur (180 graden Celsius)
Theedoek

Bereidingswijze

  1. Haal alvast het filodeeg/loempiavellen uit de vriezer. Bewaar het onder een licht vochtige theedoek.
  2. Rul het gehakt niet door en door gaar en giet wat van het vocht/vet af. 
  3. Voeg daarna de gesnipperde ui en de augurk toe en bak het heel even mee.
  4. Voeg nu de mosterd, de ketchup en de BBQ saus toe. Vermeng het goed.
  5. Breng verder op smaak met peper en zout.
  6. Laat het gehaktmengsel even afkoelen in de pan en giet wat vet af.
  7. Klop ondertussen een ei los, leg een kwastje klaar en zorg dat de frituurpan opwarmt.
  8. Leg een tangetje of schuimspaan klaar op een bord met keukenpapier.
  9. Leg twee vellen filodeeg op elkaar (of 1 loempiavel), diagonaal voor je op het aanrecht. Kwast de randen met wat losgeklopt ei.
  10. Leg een half plakje cheddar op het vel. Lepel wat van het gehaktmengsel op het deeg. De hoeveelheid bepaalt de grootte van je springroll. Dek het mengsel af met de andere helft van de Cheddar kaas.
  11. Rol nu je springroll op zoals hieronder aangegeven en bestrijk steeds de randen dunnetjes met wat ei.
  12. Bak de springrolls in de frituur van 180 graden Celsius goudbruin. Laat ze even uitlekken op het bord met keukenpapier.

Tips voor de perfecte Springrolls

  • VOORZICHTIG MET HET FILODEEG HET IS HEEL KWETSBAAR. ZORG ERVOOR DAT HET NIET UITDROOGT!
  • Verwarm op tijd de frituur, meteen na het rollen bakken is de truc voor mooie springrolls. Loepiavellen zijn flexibeler.
  • Breng het gehaktmengsel goed op smaak met peper en zout, proef goed voor je inrolt.
  • Rul het gehakt niet door en door gaar, dat doet het in de frituur nog wel. Een klein beetje smeuïg is een goede cheeseburger ook.