Iron Man, Thor, The Incredible Hulk, Captain America, Black Widow en Hawkeye komen na de slag van New York weer bij elkaar om The Avengers te vormen; de groep superhelden die elke dreiging op professionele wijze onschadelijk probeert te maken. In Marvel’s Avengers: Age of Ultron, vanaf deze week in de bioscoop, wordt de groep dit keer niet bedreigd door een kwaadaardig buitenaards ras, maar door een robot met kunstmatige intelligentie die notabene door één van de Avengers zelf gecreëerd is: Ultron.
HET VERHAAL
Vanaf de eerste minuut van The Avengers: Age of Ultron zit je meteen midden in de actie en dat houdt de film de volgende tweeëneenhalf uur prima vast. Nadat S.H.I.E.L.D. door HYDRA ten val gebracht is in Captain America: The Winter Soldier en de televisieserie Marvel’s Agents of S.H.I.E.L.D., zijn de helden uit The Avengers toch weer gezamenlijk aan het werk geslagen. Ze zijn op zoek naar de scepter van Loki die in het bezit is gekomen van HYDRA-agent Wolfgang Strucker. De aanval is geopend op de geheime HYDRA-basis in Sokovia, ergens in Oost-Europa.
In de post-credit scène van Captain America: The Winter Soldier zagen we dat Strucker experimenten met de staf uitoefent op mensen; voornamelijk op de Maximoff-tweeling heeft dit interessante resultaten tot gevolg. De tweeling heeft door de scepter bijzondere krachten gekregen; Wanda ‘Scarlet Witch’ Maximoff kan objecten en mensen beïnvloeden met haar geest terwijl Pietro ‘Quicksilver’ Maximoff sneller dan het geluid kan bewegen. Door deze nieuwe gaven worden ze ook wel ‘Enhanced’ genoemd (zeker niet ‘Mutanten’!) en mogen ze meehelpen vechten met HYDRA tegen The Avengers.
Uiteraard wordt dit grootse openingsgevecht succesvol afgerond; the Avengers komen in het bezit van de Chitauri scepter – vooral Tony Stark is hier bijzonder blij mee. Hij mag, met toestemming van Thor die de staf eigenlijk mee naar Asgard wil nemen, de scepter onderzoeken. Eenmaal thuis, in de omgebouwde Stark Tower in hartje New York, komt Tony achter een grote ontdekking; een vorm van kunstmatige intelligentie, groter dan zijn eigen gecreëerde Jarvis, is één van de wapens waar HYDRA door middel van de scepter aan gewerkt heeft. Tony ziet kansen om deze vorm van kunstmatige intelligentie in te zetten als missende schakel in een vredesproject waar hij lang geleden mee gestart is: een bataljon zelfdenkende robots gestationeerd over heel de wereld moet een eerste afweer vormen tegen elke vorm van bedreiging van buitenaf.
Uiteraard gaat dit, zoals in bijna elke grote actiefilm, behoorlijk mis en voordat Tony het door heeft, heeft hij een nieuwe villain gecreëerd: de kunstmatig intelligente robot Ultron. Het hoofddoel van deze robot is het uitschakelen van The Avengers om vervolgens de mensheid uit te roeien en de volgende stap in de evolutie te zetten. The Avengers moeten er alles aan doen om deze evil robot zo snel mogelijk uit te schakelen en krijgen daarbij hulp uit onverwachte hoek. Daarnaast helpt het niet dat Scarlet Witch en Quicksilver aan de zijde van Ultron vechten. Zeker de mindcontrolspelletjes van Scarlet Witch zorgen voor veel onderlinge strijd binnen het team.
Of het The Avengers uiteindelijk gaat lukken om Ultron uit te schakelen en de tweeling in bedwang te houden moet je zelf gaan uitzoeken in de bioscoop. Eén garantie heb je sowieso: de actiescènes volgen elkaar in zo’n rap tempo op dat de tweeëneenhalf uur in no-time voorbij vliegen.
PRODUCTIE
Ook dit tweede deel is geschreven en geregisseerd door Joss Whedon – die advies heeft gegeven bij alle andere Marvelfilms sinds Marvel’s The Avengers – en een coherent verhaal moest schrijven waarin alle belangrijke gebeurtenissen van Phase 2 uit de Marvel Cinematic Universe samenkwamen. Zo zagen we dat Tony Stark zijn huis in Malibu is kwijtgeraakt, Thor besloten heeft geen koning van Asgard te worden en S.H.I.E.L.D. van binnenuit corrupt gemaakt is door een groeiende aanwezigheid van Hydra. Elke film op zich heeft een uniek karakter en verhaallijn, maar belangrijke gebeurtenissen hebben invloed op de gehele Marvel Cinematic Universe.
Al vanaf de set tijdens het filmen van The Avengers zijn de eerste ideeën ontstaan voor het vervolg. Hier ontstond ook het idee van Ultron als villain; ook al is in de eindscène van The Avengers Thanos te zien. Dit zette veel mensen op het verkeerde been; het leek alsof Thanos de villain in het tweede deel zou worden. Maar Joss Whedon legt uit dat deze referentie slechts een set-up is voor een veel grotere verhaallijn; Thanos is de ultieme belichaming van het kwaad en verdient een belangrijke rol als de Marvel Cinematic Universe verder uitgewerkt is. In plaats daarvan zou Ultron een perfecte badguy zijn voor The Avengers 2; na de buitenaardse dreiging van Loki en de Chitauri is hij bovendien een aardse slechterik; een dreiging die een stuk meer realistisch zou zijn in de huidige technologische maatschappij.
Na de aanval op New York in deel één heeft men besloten voor dit tweede deel de verhaallijn in andere delen van de wereld af te laten spelen. Dit om aan te geven dat The Avengers een globaal superheldenteam is; ze zijn er om de gehele wereld te redden en beschermen, niet alleen Amerika. Dit resulteert in verhaallijnen die de hele wereld overgaan; van onder andere Seoul in Zuid-Korea, Johannesburg in Zuid-Afrika naar de Aosta Valley in Italië.
CAST
Het mooie aan de Marvel Cinematic Universe is dat de meeste acteurs getekend hebben voor meerdere films. Zo zien we alle originele Avengers terug, plus een aantal nieuwe gezichten.
Robert Downey Jr. speelt voor de zevende keer miljardair Tony Stark a.k.a. Iron Man, Chris Evans is terug als supersoldaat Captain America; de leider van het team, Australiër Chris Hemsworth zwaait wederom zijn machtige hamer Mjolnir als Thor, Scarlett Johansson diept haar karakter van Black Widow verder uit, Jeremy Renner’s Hawkeye leren we een stuk beter kennen en Mark Rufallo probeert met moeite te balanceren tussen de geweldige wetenschapper Bruce Banner en het groene monster The Incredible Hulk.
Nieuwkomers dit keer zijn de Maximoff-tweeling Wanda en Pietro, gespeeld door het onbekende Olsen-zusje Elizabeth Olsen en Kick-ass alumni Aaron Taylor-Johnson. De rol van Ultron wordt gespeeld door Blacklist-acteur James Spader; naast zijn unieke stemgeluid wat in de film te horen is heeft hij ook daadwerkelijk de rol van Ultron gespeeld op de set, voordat Ultron digitaal is toegevoegd.
Naast The Avengers zelf zijn er ook genoeg terugkerende ondersteunende karakters uit de eerdere Marvelfilms. Zo zien we Samuel L. Jackson terug als Nick Fury, in een vele malen kleinere rol dan deel 1, speelt Cobie Smulders wederom Agent Maria Hill en hebben Anthony Mackie (Falcon) en Don Cheadle (War Machine), bekend van de Captain America en Iron Man films, een kleine bijdrage in het verhaal.
CONCLUSIE
Met Marvel’s Avengers: Age of Ultron heeft Disney waarschijnlijk een gegarandeerde hit in handen. De film biedt een prima 2.5 uur popcornvermaak en zet wat aardige verhaallijnen op voor Phase 3 van de Marvel Cinematic Universe. De echte Marvel-fans hebben de film inmiddels waarschijnlijk al gezien; voor de wat minder serieuze fans die houden van actie- en superheldenfilms is het zeker een aanrader. Minder aliens, meer exotische locaties, meer actie en een einde waarbij je wel tegen een lichtelijk ‘over-the-top’-momentje moet kunnen. Verplichte kost voor de Marvel Cinematic Universe volgers en een stapje dichter bij Marvel’s Avengers: Infinity War part 1 en 2!
Kijkwijzer: Let op met kinderen tot 12 jaar, Geweld, Angst
Speelduur: 141 minuten
Nu te zien op Netflix en te koop op Blu-ray/DVD
Ontdek meer van D-Tales.nl
Abonneer je om de nieuwste berichten naar je e-mail te laten verzenden.