25 jaar Disneyland Paris: 2002

Op 12 april 2017 viert Disneyland Parijs haar 25e verjaardag. In deze reeks lees je van dag tot dag hoe elk van die 25 jaren er uit zagen. In 2002 wordt de tweede ‘gate’ in Parijs geopend: Walt Disney Studios Park. Naast een tweede themepark ook een werkende studio, met live uitzendingen van Disney Channel France.

Voor dit park wordt een gewaagd thema gekozen: een backstage blik achter de werkende studios. Het blijkt een (te?) groot contrast met het naastgelegen park, dat wel het mooiste kasteelpark in de wereld wordt genoemd.

De Studios openen met slechts 3 echte attracties: Rock ’n Rollercoaster featuring Aerosmith, Armageddon en de Studio Tram Tour. Daarbij 3 stage shows: Stuntshow Moteurs… Action, Cinémagic en Animagique, en de tours Art of Disney Animation en de Walt Disney Television Tour. Het park wordt geopend door Michael Eisner, Roy E. Disney en Jay Rasulo

Wat het openingsjaar van het Studios park is, is tevens het jaar waarin het Disneyland Park zijn 10e verjaardag viert. Het wordt gevierd met de ‘Wonderful World of Disney Parade, met een wel heel speciale praalwagen: een gigantische verjaardagstaart.

Even verderop krijgt ook het Studios Park zijn eigen parade: de Disney Cinema Parade beleeft op 1 juni zijn premiere.

Al bij het openen van het Studios park plaatst een aantal hooggeplaatste Disney Officials vraagtekens bij de omvang en attractie aanbod bij opening. Het duurt dan ook niet lang voordat de eerste uitbreidingsplannen gepresenteerd zouden worden. Een proces dat feitelijk tot op de dag van vandaag doorgaat, door de fans verwachtingsvol aangeduid als ‘het masterplan’ dat de Studios moet gaan redden.

Op 20 augustus opent, als een after-show van de Televisie tour, Disney Channel Cyberspace. Het biedt onder andere plaats aan Cyberspace Mountain, waar bezoekers hun zelf ontworpen Space Mountain rit in de simulator kunnne beleven.

Tijdens het kerstseizoen 2002 in het Disneyland Park opent voor de eerste keer Belle’s Village. Een vrolijk winterdorpje, gethematiseerd naar Beauty and the Beast, met uiteraard de twee hoofdrolspelers die hier hun opwachting maken.

Eén reactie

  1. […] viert het Walt Disney Studios Park haar 16e verjaardag: op 16 maart 2002 opende het park haar poorten voor het eerst. Er is veel, heel veel gezegd over het park sindsdien en dat zal de komende jaren dankzij het […]

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.