25 jaar Disneyland Paris: 2013

Op 12 april 2017 viert Disneyland Parijs haar 25e verjaardag. In deze reeks lees je van dag tot dag hoe elk van die 25 jaren er uit zagen. In 2013 viert Disneyland nog een jaar langer de 20e verjaardag onder de titel 20th: Extended. Maar het is niet alleen maar feest: de fancommunity trekt aan de bel over de vreselijke staat waarin het resort verkeert.

Net als in 2008 de 15e verjaardag nog een jaartje werd doorgetrokken, kunnen bezoekers ook in 2013 nog een jaar langer feestvieren voor de 20e verjaardag. Met nieuwe elementen ook: aan Disney Dreams worden scenes met Brave en The Lion King toegevoegd, evenals LightEars: bezoekers kunnen speciale Mouse-oren kopen die synchroon met de show in diverse kleuren oplichten.

Er is ook nieuws in de vorm van een dedicated Meet & Greet plek voor Mickey Mouse: op de plek van het oude Fantasyland Theater kun je nu op bezoek Mickey in zijn goochel-kleedkamer, net zoals al enkele jaren mogelijk is in het Magic Kingdom in Orlando.

En met het oog op de toekomst is er ook echt iets nieuws te melden: in maart kondigt CEO Philippe Gas tussen neus en lippen door de komst van de Rattouile ride aan. Pas eind van het jaar volgt er een officieel persbericht. Het hele jaar door volgen fans vol spanning de bouwwerkzaamheden op alle fora.

De vieringen van Halloween en Kerst worden ondertussen flink onder handen genomen: nieuwe, stijlvolle decoraties nemen de plaats in van de altijd wat meer discutabele Parijs-uitingen die rond de feestdagen te zien zijn. De Pumpkin Men ruimen het veld voor spoken op Main Street en er is ook een nieuwe Halloween cavalcade: een kleine parade die elk jaar meet uitgebreid zal worden. Met kerst krijgen we een nieuwe kerstboom, guirlandes boven Main Street, ook hier een per jaar groter groeiende Christmas Cavalcade en zelfs een compleet nieuwe Dreams-achtige show, geheel in het teken van Frozen en andere ijsklassiekers.

Maar wat de fan-community het meest bezighoudt? Een door duizenden liefhebbers ondertekende petitie onder de naam Save Disneyland Paris. De initiatiefnemers van de petitie richten de open brief aan Walt Disney baas Robert Iger omdat ze zich zorgen maken over de in hun ogen deplorabele staat waarin de Franse parken zich bevinden. Jaren van achterstallig onderhoud, het wegvallen van bijna alle shows en ander entertainment, de kwaliteit en beschikbaarheid van restaurants: het is allemaal niet best volgens de hardcore fans.

Officieel reageert Disney niet op de aantijgingen in de brief, maar in latere jaren zullen meerdere officials binnen het bedrijf toegeven dat het park in deze jaren niet het niveau van magie bood dat Disney voor ogen staat.

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.