25 jaar Disneyland Paris: 2000

Op 12 april 2017 viert Disneyland Parijs haar 25e verjaardag. In deze reeks lees je van dag tot dag hoe elk van die 25 jaren er uit zagen. 2000 is het jaar waarin het FastPass systeem verder wordt uitgerold in het park, de Davy Crockett Ranch maar liefst drie maanden op slot moet en een gigantische nieuwe parade zijn intrede doet. 

Het nieuwe millennium trapt spetterend af in Parijs, met de introductie van de Disney Illuminations Parade en een nieuwe show in het Chaparral Theater: The Tarzan Encounter.
De show, geproduceerd door Disney veteraan Kat de Blois, biedt een unieke combinatie van dans en acrobatiek, die nooit eerder vertoond is in het park.

De nieuwe parade bestaat uit 7 enorme praalwagens (waarvoor zelfs de toegangspoort / boog tussen de Hub en Fantasyland (bij restaurant Bella Notte) moest worden verwijderd) en symboliseert de reis van Mickey en zijn vrienden over de wereld. Vasile Sirli tekent, hoe kan het ook anders, voor de pakkende score. ‘All Around the World’ zal nog door menig Disney fan kunnen worden meegezongen.  De Illuminations Parade heeft slecht anderhalf jaar gedraaid: de wagens bleken minder praktisch te zijn bij slechte weersomstandigheden en de bezoekers gaven aan toch wel veel characters te missen.

In Adventureland gaat Indiana Jones et le Temple du Péril flink op de schop. Onder andere de bochten krijgen meer ‘banking’. Dit is essentieel omdat de bezoekers voor het eerst achteruit mee kunnen rijden in het op hol geslagen mijntreintje. De attractie die in 1999 de premiere beleefde van het FastPass systeem in Parijs, krijgt in 2000 gezelschap van Space Mountain, Peter Pan en Big Thunder Mountain.

2000 is ook het jaar waarin Val D’Europe op de kaart wordt gezet. Op 24 oktober opent het immense winkelcentrum, waarna wordt aangevangen met met de bouw van de dorpskern, dat later plaats zou gaan bieden aan huizen, kantoorgebouwen, recreatie en tal van voorzieningen.

Over naar de Studios, waar de bouw onverminderd doorgaat. Bijna twee jaar voor de opening van de Studio’s wordt de track van de Rock’ n Rollercoaster gesloten. De baan is een exacte kopie van de versie in Florida, die in 1999 opende.

Waar het park vol hoop en verwachting aftrapte, begon het jaar desastreus voor de Davy Crockett Ranch. De storm van 26 december 1999 had dusdanig veel schade aangericht dat er in de eerste drie maanden geen gasten konden worden ontvangen. In rap tempo werd het volledig herbouwd met nieuwe bungalows.

4 reacties

  1. Ja van rock a rollercoaster weet ik nog wel. Ik liep bij disneylake en je zag hem in de verte liggen. Ja het gevoel weet ik nog als de dag van gister, zo van o was het maar al open.

  2. Heerlijk die dagelijkse stukjes. Een blokje magie als rust puntje tijdens een drukke dag. Even wegdromen bij de filmpjes en tekst. Vooral omdat ik voor 2003 niet veel weet van het park. In 2003 rond kerst werd ik vol tegenzin die kant op gesleurd. ” zo een pretpark is niks voor mij” en “ik ga toch niet met die poppen op de foto”. Dat verdween in 1x toen ik het treinstation uitliep en hoekje om ging en daar was Mickey van bloemen. Wow! Sinds dien vele bezoekjes en een grote liefde voor DLP en WdW. 1 kleine Wens nog voor dlp een meet en greet plek met de lieve knuffelige sneeuwpop Olaf. Voor mij staat hij centraal voor wat disney is: Een mooi verhaal, een tikkie aparte karakters die een heel groot hart hebben gevuld met liefde, waarin iedereen geaccepteerd wordt zoals ie is. Wat zeg nou zelf. Een sneeuwpop die van de zomer houdt ?. Dat kan alleen bij Disney!

  3. Ik vind dat ze voor het sentiment Indiana Jones et le Temple du Péril weer ‘backwards’ moeten laten draaien. Al is het alleen maar voor de 25e verjaardag 😉

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.