25 jaar Disneyland Paris: 1999

Op 12 april 2017 viert Disneyland Parijs haar 25e verjaardag. In deze reeks lees je van dag tot dag hoe elk van die 25 jaren er uit zagen. 1999 was een jaar vol vernieuwingen: een nieuwe attractie, meerdere nieuwe restaurants, de eerste test met FastPass en zelfs de start van de bouw van een volledig nieuw park! Maar ook het jaar van een verwoestende decemberstorm…

In 1998 sluit Captain EO, in april 1999 opent de vervanger Honey, I Shrunk The Audience. De 4D-film was al een populaire attractie in Orlando, Anaheim en Tokyo.

Er zijn meer nieuwe dingen te zien in Disneyland Paris: op Main Street opent het naar Walt’s vrouw Lilian vernoemde Lily’s Boutique , in de voormalige verzameling Oosterse boetieks l’Echoppe d’Aladdin, La Reine des Serpents en Le Chant des Tam-Tams in Adventureland opent het nieuwe Agrabah Café, vol oosterse gerechten als shoarma, couscous en kikkererwten.

In Disney Village openen ook twee nieuwe restaurants: het Rainforest Café en het vlak daarnaast gelegen McDonald’s restaurant. En daar weer vlak naast opende Crescend’O, een show van Cirque

Ook nieuw – alhoewel het tot 2000 zou duren voor het systeem officieel wordt uitgerold, is de komst van FastPass, het virtuele wachtrij-systeem. Ongeveer gelijktijdig met de parken in Orlando en Anaheim begint Disneyland Parijs ook met het testen van de gratis service waarbij bezoekers op vertoon van hun toegangskaart een papiertje met daarop een later tijdstip gedrukt waarop ze terug kunnen komen om vrijwel zonder wachttijd meteen in te stappen. De test wordt gehouden bij Indiana Jones et le Temple du Peril.

De grootse nieuwigheid waar in 1999 mee wordt begonnen zou nog drie jaar op zich laten wachten maar is wel meer dan noemenswaardig: in juli begint vlak naast het Disneyland Park de bouw van het Walt Disney Studios Park. Op 29 september werd het park officieel aangekondigd.

 

In een verder gesmeerd verlopen jaar pakken zich in de kerstweek toch nog donkere wolken samen boven het park – letterlijk. In de avond van 26 december raast storm Lothar over Parijs en richt flinke vernielingen aan in het resort aan het park en hotels. De schade is zo groot dat het park voor het eerst in haar geschiedenis een dag gesloten blijft: 27 december is voor het opruimen van de ravage, niet voor bezoekers.

Op oudejaarsavond vieren alsnog 45.000 gasten de komst van het nieuwe millennium.

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.