25 jaar Disneyland Paris: 1997

Op 12 april 2017 viert Disneyland Parijs haar 25e verjaardag. In deze reeks lees je van dag tot dag hoe elk van die 25 jaren er uit zagen. 1997 staat bol van de festiviteiten: in Parijse Hunchback-sferen viert het park haar 5e verjaardag.

De release van de Disney-classic The Hunchback of the Notre Dame in 1996, die zich volledig afspeelt in (het Middeleeuwse) Parijs, kwam wel heel erg gelegen voor Disneyland Parijs, dat een jaar na release grootscheeps haar 5e verjaardag viert in Hunchbackstijl; de link Disney-Parijs lag voor het oprapen!

Wie in 1997 Disneyland Parijs binnenstapt, kan niet om de vijfde verjaardag heen: Central Plazais omgedoopt tot Place des Gargouilles, compleet met grote klokken met daarop de waterspuwers uit de film, Victor, Hugo en Laverne. Grote blikvanger is het kasteel, dat onder de noemer Le Chateau Fou is uitgedost als harlekijnen.

Op 12 april 1997, de dag van de verjaardag zelf, is er een groot defilé in het park.

Ook is er een dagelijkse parade volledig in Hunchbackstijl:

Vanaf 1997 kunnen bezoekers een steen kopen op Promenade Disney, te vinden in Fantasia Gardens voor de ingang van het park: op de steen worden de namen van de gasten en de datum van bezoek gegraveerd.

Drie seizoenen debuteren in 1997: het eerste is het Festival des Fleurs in de lente, waarin het park bedolven wordt onder een bloemenzee.

In de nazomer is er het Sports Festival, met demonstraties van typisch Californische sporten als skateboarden en bijen in Discoveryland. En in oktober is er de eerste keer een Halloween-seizoen; tot op heden een uiterst succesvol seizoen in Disneyland Paris. Dit eerste jaar is het allemaal nog redelijk kleinschalig: er is een kleine Halloweenparade, er zijn pompoendecoraties in Frontierland en de Mummy Cruise Line vaart uit: de Mark Twain lijkt te worden getrokken door een spookachtige verschijning.

Ook de eerste Halloween avondopenstelling is in 1997: 5000 bezoekers ervaren een avond vol entertainment en characters in Frontierland.

Het kerstseizoen krijgt ook extra waarde in de vorm van de nieuwe Mickey’s Nutcracker Parade.

Festival Disney verandert per 5 juni de naam in het nog steeds in gebruik zijnde Disney Village. Vier dagen daarvoor begint de TGV aan een rechtstreekse verbinding met het resort en begin oktober opent het New Port Bay Club Convention Center.

Ook de Tour de France doet het park weer aan: op 26 juli is er op het terrein van een resort een individuele tijdrit, de dag er na start de laatste etappe richting de Champs Elysees op Main Street.

Het gaat goed in Parijs. Voor het tweede achtereenvolgende jaar schrijft het park zwarte cijfers en er komt goedkeuring om te beginnen aan fase II van het Masterplan uit 1997: de bouw van de stad Val d’Europe. De toekomst ziet er zonnig en hoopvol uit!

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.