25 jaar Disneyland Paris: 1995

Op 12 april 2017 viert Disneyland Parijs haar 25e verjaardag. In deze reeks lees je van dag tot dag hoe elk van die 25 jaren er uit zagen. 1995 is het jaar dat met de opening van 1 attractie alles verandert voor het zo moeizaam lopende park: Space Mountain!

Natuurlijk, er gebeurde meer in 1995. In Adventureland vond de Lion King African Celebration plaats en in Disney Village openden de Gaumont bioscoop en het Planet Hollywood Restaurant.

Maar 1995 was het jaar van maar één ding, eigenlijk. Het jaar van de attractie die vanaf dag 1 al gepland was maar tot die tijd niet meer was dan een gapend gat midden in Discoveryland. Het jaar van de attractie die in andere Disneyparken al geliefd was maar in Parijs volledig herboren zou herrijzen. Het jaar van de attractie die gevoelsmatig het park redde van de afgrond.

1995 was het jaar van Space Mountain.

Oorspronkelijk gepland als Discovery Mountain moest onze berg een diameter van 100 meter krijgen en meerdere attracties huisvesten; het werd een diameter van 61 meter met 1 achtbaan. Maar wat voor eentje!

In tegenstelling tot de eerdere Space Mountains ging de onze over de kop, kreeg het een prachtig uitgewerkte Jules Verne verhaallijn (bezoekers werden met een groot kanon afgeschoten van de aarde naar de maan) en on-board audio met misschien wel de mooiste muziek ooit gebruikt voor een Disney-attractie.

Voor de opening van de attractie op 31 mei trekt Disneyland alle registers open: Elton John treedt op, Roy E. Disney en astronaut Buzz Aldrin zijn aanwezig en er is vuurwerk en operazang.

Space Mountain krijgt een grootscheepse reclamecampagne en geeft een duidelijk signaal af: Disneyland Paris is here to stay en nog lang niet uitgespeeld.

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.