25 jaar Disneyland Paris: 2008

Op 12 april 2017 viert Disneyland Parijs haar 25e verjaardag. In deze reeks lees je van dag tot dag hoe elk van die 25 jaren er uit zagen. In 2008 wordt de Twilight Zone Tower of Terror officieel uitgepakt en viert men de 15e verjaardag gewoon nog een jaartje door!

Het 15e verjaardagsfeest in 2007 bleek zo’n succes; men besloot al snel er in 2008 nog een jaar aan vast te plakken. Onder het motto “The celebration continues…big time!” was er ook in het tweede jaar nog genoeg te vieren. Zo werd op 12 augustus 2008 de 200 miljoenste bezoeker verwelkomt. Een flinke prestatie voor de nummer één toeristische attractie van Europa.

De familie Yernaux uit Salon de Provence, Frankrijk, waren op 12 augustus 2008 de 200 miljoenste bezoekers van het resort sinds de opening.

Op 1 september 2008 trad er een nieuwe president-directeur (CEO) aan bij EuroDisney SAS, het uitvoerende bedrijf achter Disneyland Paris. De Fransman Philippe Gas was een markante verschijning met zijn zonnebankbruine huid en brede Prodent-glimlach. Onder de leiding van Philippe Gas heeft het resort zich ondermeer klaargemaakt voor de 20ste verjaardag in 2012 en werd de focus van investeringen vooral gegooid op het uitbreiden van het Walt Disney Studios Park – men wilde hier een dagvullend park van maken. Philippe Gas nam in 2008 het stokje over van Karl Holz, die vertrok naar de Disney Cruise Line. Gas zat op de hoogste positie binnen het bedrijf tot september 2014, wanneer de half-Nederlandse Tom Wolbers hem opvolgde. Philippe Gas is vervolgens naar Shanghai verhuisd om daar de opening van het nieuwste Disneyresort in goede banen te leiden: Shanghai Disneyland.

Vanaf 2008 konden de bezoekers van het Walt Disney Studios Park ook voor het eerst een vreemd, buitenaards experiment ontmoeten – de ondeugende alien Experiment 626, oftewel Stitch! In een deel van de voormalige Television Production Tour wordt een paar keer per dag een live satellietverbinding opgezet met het ruimteschip van Stitch – doormiddel van live animatie, waarbij het personage van Stitch door een poppenspeler backstage live gespeeld wordt, is het mogelijk om als publiek interactie met Stitch te hebben. Stitch Live! is een onderdeel van het Living Characters Initiative van Walt Disney Imagineering, net als Turtle Talk with Crush en Muppets Mobile Lab in andere parken. De show wordt meerdere malen per dag opgevoerd in zowel het Frans als Engels.

Het ombouwen van de Television Production Tour was niet de enige zichtbare verbouwing in de Studios – schuin aan de overkant verrees langzaam maar zeker de attractie die veel fans en bezoekers hoog op hun wensenlijstje hadden staan – de Twilight Zone Tower of Terror. Dankzij strenge Europese bouwregels moest ‘onze Tower’ compleet van beton gemaakt worden – in tegenstelling tot staal in de Amerikaanse parken – lange tijd konden we daardoor genieten van een gebouw dat verdieping per verdieping steeds hoger werd. Aangezien ‘onze’ Tower een kopie zou worden van de versie in Disney California Adventure, die net een paar jaar eerder geopend was, konden we duidelijk de voortgang vergelijken met het oudere zusje in Anaheim.

De komst van de Tower of Terror was al sinds de opening van het Walt Disney Studios Park in 2002 subtiel aangetoond. La Terrasse, een zithoek in de open lucht, was al sinds 2002 gebouwd en bevatte enkele pilaren die erg overeenkwamen met de Art Deco en Deco Pueblo bouwstijlen zoals te zien was in de Tower of Terror in Disney California Adventure. Daarnaast was er vlak achter La Terrasse een enorm open vlakte. Zou daar dan ooit een Tower komen?

Na een valse start waarbij de fans vol verbazing de bouw van een toiletblok vlak naast Armageddon aan het volgen waren, werd er later toch echt gewerkt aan de Europese versie van de Tower of Terror. Een enorme krater werd gegraven voor de twee verdiepingen die onder de grond zouden komen. Na het gieten van de funderingen kon men aan de liftschachten gaan beginnen. Deze vlogen binnen no-time omhoog. Het na de opening veel bekritiseerde park zou een attractie van wereldklasse krijgen. Thematisatie en aankleding zoals het tweede park in Parijs nooit gezien had; de omkeer en redding van dit park? Zou het een ‘Space Mountain-effect’ teweeg kunnen brengen?

Inmiddels is duidelijk dat het zover nooit is gekomen; er is een groter masterplan nodig om de Studios ontwerptechnisch te ‘redden’. Maar de attractie heeft wel een boost aan het park gegeven. Naast enkel de attractie had men plotseling ook nog een pot geld bij elkaar weten te sparen om een heuse Hollywood Boulevard aan te leggen. Onder het motto ‘placemaking’ werd er een kleine Hollywood Boulevard aangelegd in het filmpark wat zo weinig aan Hollywood deed denken. Weliswaar deels van bordkarton, maar desondanks gaf ook dat de nodige impuls aan het nogal lege park.

De Twilight Zone Tower of Terror ging eind december 2007 al voor het grote publiek open in de vorm van een soft-opening; de officiële onthulling, inclusief grootst uitgepakt feest waarbij de Tower letterlijk als cadeautje uitgepakt werd, vond plaats op 5 april 2008. In een show van projecties, vuurwerk en live action acteurs gekleed in kostuums van de jaren 30 werd de mooiste free-fall ride van Europa feestelijk geopend.

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.